Суспільство

Створення ландшафтного заказника та боротьба зі сміттєзвалищами: реалії Бірківського старостинського округу

Децентралізація дозволила багатьом громадам розправити плечі. Та у нинішній  непростий час багато очільників громад кажуть, що наразі мова йде скоріше про виживання, а не про розвиток.

А яким видався рік для  Бірківського старостинського округу? ЧЕline дізнавався у старости Романа Боюна.

Пане Романе, яким був нинішній рік для вас і Бірківської громади?

Для мене рік на посаді старости був надзвичайно насиченим, непростим, і наповненим величезним потоком нової інформації, знайомств. Зміни в державі, передача повноважень та відповідальності  на місця, змушують працювати по-новому, самостійно знаходити рішення і виходи з проблемних ситуацій. Лише у тісній співпраці Менської міської ради з усіма підпорядкованими відділами та комунальними установами, депутатів всіх рівнів від різних політичних сил, місцевих господарників та жителів громади можливо було досягнути успішного розвитку.

Звісно, що є в роботі труднощі, бо робота з людьми завжди нелегка. Справи, які обов’язково планував до виконання, втілені у життя. Щоправда, є проекти, які не вдалося виконати.

Що із запланованого вдалося реалізувати?

У нас не опалювалося адміністративне приміщення. До нього ми планували перенести  бібліотеку. Щоб в одному приміщенні була сільська рада і соціальний осередок, в якому люди могли б не тільки якісь послуги отримати, а й піти у бібліотеку відпочити. І сьогодні вже бібліотека, пошта і старостинський округ працюють в комфортних умовах. Зроблено поточний ремонт приміщення. Замінено сучасне економне освітлення. Встановлені нові батареї на пошті. В бібліотеку придбано ноутбук. До речі, пошта у нас також не опалювалася. Тепер опалюється і люди сплачують платежі у зручних умовах, не мерзнуть.

На сьогодні майже завершена інвентаризація земель. Виявляємо ділянки, які обробляються, але вони не оформлені і, які не здані в оренду. Газ почали возити і заправляти балони в селах. А це проблема була з 2018 року.

Дуже важливо, що депутати Менської міської ради погодили створення ландшафтного заказника «Лопата» площею 92 га (з них 82 га земель комунальної власності Менської міської територіальної громади, які раніше були виставлені на аукціон) між селами Ушня та Бірківка за рахунок коштів обласного бюджету, а вже 22 жовтня депутати Чернігівської обласної ради проголосували за визнання ландшафтного заказника місцевого значення «Лопата» природно-заповідним. Для нашого часу – це прорив. Адже є зацікавленість, щоб землі пішли на аукціон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомі чернігівці розповіли, чого очікують від 2022 року

Які проєкти не вдалося реалізувати? 

Подавали ми проєкт «Міні-сквер «Мрія» в селі Бірківка» на бюджет участі. Але, на жаль, не набрали потрібну кількість голосів. Не влаштовує нас трішки процедура голосування, бо порівняно з великими населеними пунктами, ми не в рівних умовах.

Але наступного року теж братимемо участь у бюджеті участі, але, можливо, з іншим проєктом.

Які основні проблеми в громаді?

Стихійні сміттєзвалища. І, на жаль, на сьогодні цю проблемо не можемо вирішити не лише в нашому населеному пункті. І це наша спільна проблема із людьми, бо людям треба виділити ділянку, куди вивозитимуть відходи. Також працюємо з комунальним господарством, щоб сміття централізовано вивозили хоча б раз у місяць, чи два рази на місяці. Цьогоріч ми цього задуму не реалізували, сподіваюсь, що у 2022 році вдасться.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button