Суспільство

Суїцидальний жах: на Чернігівщині зросла кількість самогубств

Повідомлення центральних каналів жодного дня не обходяться без інформації про людей, які покінчили життя самогубством. Для запобігання цьому акту відчаю навіть створили особливий день. 10 вересня – офіційний Всесвітній день запобігання самогубствам.

Масштаби трагедій на світовому рівні надзвичайні. Так, у 2016 році попрощатися з життям вирішили майже 800 тисяч людей у світі. Це майже 11 людей на 100 тисяч населення. У Європі ці показники вищі – 13 осіб на 100 тис. Найбільші показники в Литві та Російській Федерації – майже 40 осіб на 100 тисяч населення.

Чернігівщина за такими показниками, на щастя, пасе задніх. Так, за інформацією Головного управління Національної поліції в Чернігівській області за цей рік на Чернігівщині скоєно 63 самогубства. За аналогічний період минулого року – 59.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З’явились нові подробиці про самогубство на полігоні “Десни”

Якщо рівень самогубств до кінця року різко не збільшиться, то в середньому по області показник становитиме 8 самогубств на 100 тисяч населення.

Психологи називають передумови, що підштовхують людину вкоротити собі віку.

«Немає єдиної причини самогубства, проте в переважній більшості випадків спробі суїциду передує депресія або конкретна стресова ситуація. Проблеми різні і, відповідно, люди по-різному на них реагують. Загалом визначити чіткий портрет самовбивці доволі складно. Наприклад, у підлітків причинами суїциду найчастіше є брак спілкування з батьками чи нерозділені почуття. Люди зрілого віку йдуть із життя через проблеми на роботі (переважно чоловіки), в особистому житті (переважно жінки), через серйозні  фінансові труднощі. Немолоді люди вкорочують собі віку, бо хворіють або не хочуть бути тягарем для своїх дітей, або через самотність», – пояснює психолог Тетяна Глюк.

Ще статті по темі

Back to top button