Суспільство

Свіже повітря чи протяг: лікарська порада для чернігівців, як не нашкодити своєму організму 

Усе людство здавна поділено на два великі умовні табори: на тих, хто боїться протягів, і на прихильників відчинених вікон або кватирок. Як же дихати свіжим повітрям і не нашкодити своєму організму?

Про це спеціально для ЧЕЛАЙН розповівВолодимир Гайдичук, кандидат медичних наук, доцент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб Буковинського державного медичного університету (м.Чернівці).

За словами лікаря, кожен може переконатися, що після тривалого перебування на потоці холодного повітря дійсно виникають деякі проблеми з самопочуттям. Наприклад, м’язовий біль – через те, що організм намагається захиститися і зберегти нормальну температуру тіла. Напружені м’язи частково пошкоджуються від спазму кровоносних судин і в результаті з’являється дискомфорт. Але вплив протягу має тривалу дію.

«Страшний не сам протяг, а переохолодження. Воно може виникнути і від холодного повітря, і від промоклих ніг або відсутності шапки в морозну погоду. Унаслідок переохолодження знижується місцевий імунітет, наприклад на рівні верхніх дихальних шляхів. Переохолодження і є важливою умовою для виникнення застуди, але тільки за обов’язкової наявності в організмі збудника-патогена», – пояснив лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фельдшерка з Чернігівщини малює ілюстрації для дитячих книжок

Люди похилого віку частіше за інші вікові групи мають знижений імунітет, тому на тлі перепадів температури місцеве переохолодження організму може бути для них небезпечним і проявитися болем, спазмами м’язів, «прострілом». До цієї групи ризику можуть входити також працівники офісів, реставратори, водії, музиканти, люди, які проводять багато часу в стані іммобілізації шийної, плечової, поперекової мускулатури.

«Також якщо ви перебуваєте у стресовій ситуації, у вас безсоння, погано і неякісно харчуєтеся або раптом загострилося хронічне захворювання, то організм ваш не в кращому стані. А  протяг у таких умовах може посприяти виникненню поганого самопочуття та місцевих розладів.

Нервові корінці можуть страждати по всій довжині хребта і це призводить до радикуліту різних його відділів, міжреберної невралгії, особливо в пацієнтів з хронічною патологією хребта або неврологічними порушеннями. Крім, міозиту,запалення м’язів, можуть зумовлювати чималі страждання і запалення лицьового нерваі запалення вуха, отит. Якщо м’язи і можна «продути», то нирки точно такому не піддаються. Місцеве переохолодження не може спричинити хронічне запалення нирок або гостру сечову інфекцію. Під кондиціонером може почати текти з носа, але в більшості випадків це не прояв застуди. Просто сухе холодне повітря повинно зволожитися і зігрітися, коли потрапляє в організм. Таким чином виробляється слизовий секрет», – розповівВолодимир Гайдичук.

Аби не потрапити під вплив протягу, слід дотримуватися простих правил:

Не слід направляти на себе потужні вентилятори тадовго перебувати під їхнім повітряним потоком.

Не варто сидіти або лежати під повітрям ввімкненого кондиціонера.

Не опускайте скло в автомобілі, якщо ви спітніли або «розпалені».

Не лежіть на підлозі у квартирі, де в різних кімнатах відчинені вікна, особливо у прохолодні дні.

«Якщо відчули, що вас продуло – одразу вживайте заходів для зігрівання місця охолодження. Це може бути звичайний светр, махровий рушник, грілка, зігріваюча мазь – усе допоможе посилити притік крові до запаленої ділянки тіла. 

Протистояти протягам у будь-якому віці допоможе загартовування – прохолодні повітряні ванни, що діють рівномірно на всю поверхню тіла, контрастний душ, корисні щоденні піші прогулянки, запобігання стресовим ситуаціям, правильне харчування», – наголосив лікар. 

Водночас не варто забувати, що застояне «сперте» повітря в кімнаті значно небезпечніше для здоров’я, аніж протяг. Оптимальна температура в приміщенні – 18-20 градусів за вологості повітря 50-60%, і це особливо актуально в зимову пору.

Провітрювання і вологе прибирання в приміщенні є запорукою профілактики респіраторних інфекцій. За 30 хвилин до сну й одразу після пробудження обов’язково провітрюйте спальню не менше ніж пів години. Придбайте гігрометр для замірювання відносної вологості у квартирі, вона не повинна перевищувати 65%.

«Провітрюйте на здоров’я, але не забувайте про підтримку правильної температури та вологості вприміщенні, де ви перебуваєте», – порадив медик. 

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button