Суспільство

Священик розповів, ким є святий Миколай для українців

На чарівне свято Миколая, що припадає на 19 грудня, зазвичай з особливим нетерпінням очікують діти. Бо вночі слухняним малюкам під подушку він кладе подарунки. В церковній традиції святитель Миколай – це перший заступник за рід людський після Христа і Богородиці. Тож докладніше про доброго святого журналіст ЧЕline вирішив розпитати отця Романа, настоятеля Катерининського храму в Чернігові.

Отче Романе, за що наш народ шанує святителя Миколая?

Найперше Миколая шанують, бо це добрий святитель, був священиком, потім став єпископом у Мірах Лікійських. І до того ж, не вигадана особистість, на відміну від радянського Діда Мороза. Це святий, який жив на землі і був одним із нас, тобто людиною.

Святитель був дуже хорошою людиною і творив добрі діла. Тож 19 грудня ми його особливо шануємо й поважаємо. Хоча він і жив досить давно, понад 2,5 тисячі років тому.

А дітям дарують подарунки на день Миколая, бо він сам за життя обдаровував нужденних людей, дітей і тих, хто потребував допомоги.

У його житії є згадка про трьох дівчат, які не мали приданого. Бо батько не міг їм нічого дати. Тож заробити собі на придане вони зважилися блудним життям. Але Миколай про все дізнався. І щоб не допустити цього, вночі він кинув спершу для однієї дівчини вузлик із золотом, а потім – для другої. Батькові стало цікаво, хто ж це такий благодійник. І вночі підстеріг і побачив, що це святитель Миколай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівці можуть стати Миколаями для дітей полеглих захисників

Кому особливо допомагає святий?

Святитель Миколай передусім є покровителем військових, мореплавців і водіїв. У його житії є опис про воєвод, які були помилково засуджені до смертної кари, а святитель врятував їх. Потім з’ясувалося, що вони невинні.

Святитель Миколай – це захисник для кожного з нас. Напевно, в Україні не можна уявити храму та дому без ікони Миколаю. Адже він надзвичайно шанований святий у нашій українській церкві та народі.

За яких життєвих обставин моляться Миколаю?

Моляться до святого подорожні, мореплавці, всі, хто вважає його своїм покровителем. Особливо в грудні, коли розпочинається цикл новорічно-різдвяних свят. А найбільше моляться діти, навіть листи святому пишуть і прохають про подарунки. І зрештою отримують їх від Миколая через своїх батьків. Тож моляться до нього всі – і дорослі, і малі. І ті, хто має потребу в чомусь, і ті, хто не має її.

Загалом до святих треба молитися як до заступників, які мають захистити наші душі від різного зла.

Буває, що святого Миколая порівнюють із Дідом Морозом. Чи коректно це?

Дід Мороз недовго перебував на наших теренах, фактично від часів Сталіна. За суттю Дід Мороз – це давньоязичницьке божество, яке було недобрим і злим та якому приносили жертви, навіть людські. Бо вважалося, що, прийнявши жертви, він не дасть загинути урожаю. Наразі традиція запрошувати Діда Мороза на Новий рік відживає. А в англомовних країнах Санта Клаус – це по суті Миколай.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button