Суспільство

Священик розповів про цілющу силу води на Хрещення

На 19 січня припадає церковне свято Хрещення Господнього, або Богоявлення. Починаючи від Іоанна Предтечі, хрещення остаточно пов’язується з покаянням, тобто зі свідомим наміром змінити себе, очистившись від гріха. Христос, прийшовши на Йордан, благословляє цю духовну практику, наголошуючи в подальшій проповіді, що хрещення є необхідною складовою спасіння у Вічності.

Також цього дня вода набуває особливої сили. Тож чому так відбувається і як належить святкувати Хрещення, ЧЕline розпитав отця Романа, настоятеля Катерининської церкви в Чернігові.

 

Чому свято Хрещення Господнього ще називають Богоявленням?

Цього дня, коли Христос прийшов хреститися на річку Йордан, люди дізнались про троїчність Божества – Бог Отець, Бог Син і Бог Дух Святий.

Хоча, якщо вдуматись, Христа не треба було хрестити, бо він був безгрішний. Він у всьому уподібнився людині, окрім гріха. Але, як каже нам Символ віри, він це зробив задля людей, заради нашого спасіння.

І ось коли Христос хрестився в Йордані, відкрилося небо – і Дух Святий у вигляді голуба зійшов на Христа і був голос з небес: «Це син мій улюблений, на якому є моє благовоління». Ось так відкрилась троїчність Божества: Бог Отець говорив, Дух Святий зійшов у вигляді голуба, і сам Спаситель стояв у воді. Троїчність божества – найважливіший догмат у православній церкві.

19 січня якраз освячується вся водна природа, бо сам Бог увійшов у води. І ми в цей день закликаємо благодать Духа Святого, благословення Йорданове, щоб вода мала цілющу силу очищати від хвороб, освячувати домівки і нас самих та відганяти бісівські підступи.

У чому особливість хрещенської води?

Ця вода несе в собі велику благодать, споживаючи її з вірою, ми наповнюємо себе Духом Святим. Але, користуючись нею, не треба не забувати дякувати Богу за все. Благодать подається нам через воду, щоб ми очищалися – і душевно, і тілесно.

Як церква ставиться до купань у водоймі на Хрещення?

У церкві такої традиції немає, але в народі вона є. Знаю, що серед людей навіть побутує думка: хто перший у воду скочить після освячення або набере води першим, той більше благодаті отримає. У деяких парафіях спеціально капають віск у воду – і ось за ним ще йде полювання. Через це, буває, навіть тиснява спричиняється. Тож до всього треба підходити з розумом і до занурення у воду також. Якщо людина готується і відчуває, що купання зміцнить її віру, то нехай пірнає. Але якщо дехто хоче лише скочити у воду і зробити фотографію, а потім виставити в соцмережах, то занурюватися не варто. Моді в таких речах не місце.

Чи є приклади, коли люди споживали освячену воду і зцілилися?

Звісно. І їх дуже багато. Преподобний Серафим Вирицький навіть радить хворим людям раз на годину приймати чайну ложечку освяченої води. І це все виправдано. Якби людський рід за багато віків не відчував цієї Божої допомоги, то ніхто б ніяких освячень не проводив би.

Цілий рік щочетверга ввечері в Катерининській церкві відбувається освячення води. І люди приходять і набирають її. Духовенство також споживає цю воду. Зі свого прикладу можу сказати, що сам відчув велику силу благодаті через освячену воду.

Що робити, якщо з минулого року залишилась освячена водичка?

У моєї матері вдома є така баночка, куди вона щороку доливає воду. Можливо, 30 років, а то й більше. За потреби мама використовує її.

А якось у храмі один чоловік, який прийшов із багатьма банками, сказав, що торішню водичку повиливав, ось набирає нову. У таких випадках треба пам’ятати, що вода, яка у вас була, не зменшила своєї сили і не втратила якості.

Але якщо її залишилося небагато, можна підлити квіточку. В кого є колодязі, можна в колодязь вилити. Або обмитися нею. Коли звільняємо з-під освяченої води баночку чи якусь іншу ємність, то її варто трішечки сполоснути, але першу водичку не виливати в каналізацію, а під квіточку. А вже за другим разом можна добре помити баночку, щоб набрати туди свіжої водички.

Ірина Осташко

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button