НовиниСуспільство

«Тариф весняний»: ціни на електрику підвищилися

Криза продовжує впевнено крокувати нашою країною, постійно завдаючи ударів по кишеням жителів обласного центру. Спостерігаємо своєрідний «комунальний геноцид»: тарифи ростуть шаленими темпами. А от про збільшення зарплат влада забуває.

Свіжий тренд життя «по-новому» — з 1 березня зросли суми у платіжках за електроенергію для населення.

За словами прес-секретаря ПАТ «Чернігівобленерго» Вікторії Гончарової, з 1 березня і до 1 вересня 2016 року населення платитиме за спожиту електроенергію за таким тарифом:

  • до 100 кВт/год. (до 150 кВт/год. для сільського населення) — 57 копійок за кВт/год.
  • понад 100 кВт/год. (понад 150 кВт/год. для сільського населення) — 99 копійок за кВт/год.
  • понад 600 кВт/год. на місяць – 1,56 копійок за кВт/год.

До речі, це не фінальне здороження – електрика для населення подорожчає ще як мінімум двічі. Наступний етап підвищення тарифів розпочнеться 1 вересня 2016-го і завершити його планують 1 березня наступного року.

До цього моменту залишиться лише дві групи споживачів – з обсягами до 100 кВт/год на місяць і вище 100 кВт/год на місяць. Для першої групи тариф складе 0,9 грн за кВт/год, для другої – 1,68 грн за кВт/год.

«Економне життя вночі і електроприлади по фен-шую»

Відусюди тільки і чути, що населення повинно економити. Тисячі порад стосовно того як ощадливо споживати електроенергію, пропозиції замінити побутові прилади, проводку, звичайні лампочки на електрозберігаючі і т. д. Мовляв, дотримуючись цих порад «буде вам щастя», платитимете наполовину менше.

Це зрозуміло. А що ж робить підприємство, для того щоб зменшити суми у платіжах.

За словами Вікторії Гончарової, ПАТ «Чернігівобленерго» не може впливати на тариф, бо його призначає Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

«А взагалі, наше підприємство пропонує безкоштовно встановити тарифні лічильники, які допомагають зекономити при споживанні електроенергії в нічний час. Тобто, з 23.00 до 7-ї ранку користуєшся всіма побутовими приладами і споживач отримує 50% знижку від повного тарифу», — зауважила вона.

Крім того Вікторія Гончарова додала, що населення має переоблаштувати свій побут таким чином, щоб електроенергія не використовувалася даремно.

До речі, підвищення тарифу – це не єдиний весняний сюрприз. Чернігівцям у березні не прийшли квитанції за спожиту у лютому електроенергію.

Причина – внутрішній конфлікт на підприємстві «Чернігівобленерго», від якого залежить забезпечення електрикою всієї області. Це спричинило до фактичного «фінансового паралічу» — компанія навіть паперу для друку квитанцій не може закупити.

Голова правління ПАТ «Чернігівобленерго» Володимир Ткач пообіцяв не застосовувати санкції по відношенню до споживачів, які не розрахувалися за спожиту електроенергію.

Ситуація в «Чернігівобленерго» унікальна – це вперше в історії діяльності товариства та серед енергопостачальних підприємств України. Вона загрожує появою заборгованості обленерго перед енергоринком через масові неплатежі, що в подальшому може позначитися на стабільності енергопостачання Чернігівської області.

Ще статті по темі

Back to top button