Суспільство

Тарифи на тепло та гарячу воду для чернігівців не підвищуватимуть

27 липня на сайті Чернігівської міської ради було оприлюднено “Інформацію про намір зміни тарифів на послуги з постачання теплової енергії та гарячої води для АТ “ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО” м. Чернігів”.  На гаманцях споживачів це жодним чином не позначиться, пояснює заступник Чернігівського міського голови Віктор Геращенко.

— Є Постанова Кабінету Міністрів, є проєкт закону за який Верховна Рада проголосувала, про мораторій на підвищення тарифів на теплову енергію та гаряче водопостачання. Відповідно до цього ми будемо застосовувати тариф на опалювальний період на рівні минулого опалювального періоду, тобто для споживачів  він не підвищиться. 

Але, відповідно до законодавства, ми повинні перед початком опалювального сезону переглядати тарифи, тому що змінюються складові — заробітна плата, вартість природного газу, електроенергії та інше. 

Всі ці речі потрібні для визначення різниці в тарифах, адже теплопостачальні підприємста несуть збитки і держава повинна компенсувати різницю в тарифах. Для того, щоб її правильно визначити і потрібен бути правильно визначений 100%-й тариф. 

Тобто, це ми повинні розглядати для визначення фактичної вартості теплової енергії. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівці отримають платіжки з нарахуваннями попри відсутність гарячої води

Тобто, переглянути тарифи на послуги з постачання тепла та гарячої води для «Облтеплокомуненерго» необхідно для того, аби через зміну вартості складових розрахувати об’єктивний тариф, а різницю між ним і вставленим для  користувачів могла компенсувати держава, пояснює Віктор Геращенко.

Аналогічна процедура чекає і на ТЕЦ, але як і у випадку “ОТКЕ”, тариф для споживачів залишиться на рівні попереднього опалювального сезону.

Стосовно вищеозвученого мораторію, то мова про урядовий законопроєкт № 7427, який передбачає встановлення мораторію на підвищення тарифів на тепло для населення, який Верховна Рада прийняла 29 липня.  Документом передбачається, що мораторій на підвищення тарифів буде діяти протягом воєнного стану в Україні та 6 місяців після його завершення.

Так, забороняється підвищувати для всіх категорій споживачів тарифи на:

  • послуги з розподілу природного газу;
  • теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання);
  • послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Прес-служба Чернігівської міської ради

Ще статті по темі

Back to top button