Суспільство

Театр EX LIBRIS: навчання, що змінює ракурс поглядів (Фото)

У Чернігові готують молоде покоління акторів. Діє школа молодого актора на базі Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г. Шевченка.

«Зимова школа молодого актора» – це крута унікальна активність у рамках проєкту бюджету участі, задумана для конкретних людей, які вже займаються в театрі EX LIBRIS. Упродовж цієї зими студенти та молодь, що вже визначилася з професією, отримали можливість поглибити навички акторської майстерності та культурні знання», – розповідає Марина Каранда, керівник «театральної» цікавинки.

Марина Каранда – доцент, кандидат філософських наук, вона вже шість років очолює осередок молодіжної культури та неформальної культурологічної освіти при кафедрі філософії та культурології Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г. Шевченка. У репертуарі є понад 20 вистав, гастролі до 10 міст і селищ міського типу. Знаковими є роботи за мотивами Цвейга, Булгакова, Бредбері, художні біографії Довженка, Бетховена, Лесі Українки, авторські казки.

«Через мене як продюсера і драматурга театру EX LIBRIS за ці роки пройшло приблизно 70 осіб від 17 до 30 років. Цього вересня нам вдалося заручитися підтримкою чернігівців і виграти за програмою «Бюджет участі» фінансування на 2020 рік для соціальної творчої діяльності.

Проєкт незвичний – ми не просто плануємо створити виставу на певну гостру соціальну тему, а навіть дерзаємо змінити себе та глядача. Змінити думки, почуття, установки, упередження, а може, й звички. Повна назва проєкту «Соціальна творчість студентського театру EX LIBRIS: свобода від наркотиків». Назва продиктована тим, що ще два роки тому вирішили інсценізувати роман американського письменника Філіпа Діка «Потьмарення». Це непроста історія про втрату себе через хибний вибір.

Тому почали виконання проєкту з головного – написання й обговорення тексту майбутньої п’єси про наркотики і їхній вплив на долі п’ятьох друзів. Та одночасно актори потребували тренувань із професійними акторами, художниками, хореографами тощо. Тому були запрошені Євген Бондар (провідний актор драмтеатру), Світлана Ненаженко (художниця, вчителька малювання в студії «Орігамі»), Вікторія Дяченко (кандидат психологічних наук, доцент кафедри екологічної психології НУЧКУ) та інші фахівці», – розказує Марина Каранда.

Цільова аудиторія театру-школи – підлітки, молодь, інтелігенція міста. Під час «Зимової школи молодого актора», що проводилася в стінах НРЦ №2, колектив отримує імпульс до високої креативності. Учасники театру EX LIBRIS, серед яких більшість є студентами та випускниками НУЧКу, вірять, що нова проєктна вистава буде не тільки корисною інформаційно та соціально-просвітницьки, але й стане значною сучасною художньою знахідкою в аматорському театральному середовищі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button