Суспільство

«Технічний прорив»: у Мені залу для голосування обладнали сучасною системою

Технічні новації поступово з’являються і в громадах. Зокрема в межах участі Менської міської ради в проєкті DOBRE втілена в життя ідея облаштування конференц-зали в сесійній залі.

За словами секретаря Менської міської ради Юрія Стальниченка, зроблено поточний ремонт приміщення і не тільки.

«Ми від DOBRE отримали системи відеокамер, щоб зробити онлайн-трансляції всіх заходів, що відбуватимуться в тій залі. Також нам закупили для депутатського корпусу 22 планшети і 5 ще додатково. Тобто завдяки програмі DOBRE з’явилися планшети для депутатів. Паралельно розробниками нашого програмного забезпечення було створено додатковий модуль, що забезпечує можливість за допомогою планшетів проводити голосування депутатів поіменно. На сьогодні голосування ще в тестовому режимі відбувається, але система працює і дає змогу повністю відмовитися від паперових носіїв. Скажімо, на цю сесію виноситься 60 питань. Один екземпляр проєктів рішень та інших документів – більше ніж 500 сторінок. А оскільки кожен депутат хоче взяти, то множимо на кількість депутатів. Їх у нас 26. А крім паперу, ще ж фарба, принтери не витримують такого навантаження, після кожної такої роздруківки треба віддавати в ремонт», – у коментарі для ЧЕline зазначив Юрій Стальниченко.

Він також розповів, що по суті це буде така ж система, як у Чернігівській обласній раді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У селі на Чернігівщині група ентузіастів дала друге дихання місцевому ставку

«Так. Вона вже працює. Аби депутати навчилися, вже планшети на засідання постійних комісій беруть. Сьогодні відбулося позачергове засідання виконкому, то члени виконкому так само вже працювали з планшетами.

Це єдина система, яка на сьогодні містить електрону пошту, систему електронного документообігу, проходження документів системою, погодження їх спеціалістами, також зав’язаний сайт і одразу можна оприлюднювати результати розгляду, проєкти рішень, рішення одразу підтягуються на сайт. І так само ще буде можливість паралельно повністю забезпечити поіменне голосування», – розповів пан Юрій.

Поцікавились у нього, скільки коштував громаді такий проєкт.

«Якщо говорити про систему електронного голосування, то начебто 30 тисяч гривень. Але це одноразова оплата. Фірми не буду називати, але були в нас інші пропозиції інших систем. Але це коштувало б від 150 тисяч гривень і більше.

Тож, з одного боку, співпраця з проєктом DOBRE, а з іншого боку розробники підставили плече», – сказав він.

Спілкувалась Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button