Життя громад

У селі на Чернігівщині група ентузіастів дала друге дихання місцевому ставку

Часто можна почути, що творити добрі справи – легко. Та на практиці це не зовсім так, адже часто хорошої ідеї замало, треба докладати зусиль і витрачати особистий час на втілення задуму в життя. Це добре відомо ентузіастам, які узяли під контроль ставок у селі Травневому, що на Городнянщині. Небайдужі рибалки ініціювали зарибнення водойми й організували суспільний нагляд за нею, щоб усе було за правилами спортивної та любительської риболовлі.

«Як кажуть, скинулися, придбали молодь риби та зарибнили водойму. Таких зарибнень здійснили кілька – і ставок отримав пів тонни карасів і ще пів тонни коропів, білих амурів і товстолобів. Окрім цього, запускали щук і раків. Водойма має непогану популяцію аборигенних видів риб, а ще в ній водиться екзотичний американський сонячний окунь», – зазначає в соцмережі Павло Дубровський.

Між тим, у соцмережі люди, які не знали, що таке американський сонячний окунь, почали висловлювати припущення, що це хижак, який винищить іншу рибу.

І Павло Дубровський запевнив: «Нічого жахливого в цій рибі нема. Нормально співіснує з усіма місцевими. Нікого не ВИЖИРАЄ та не знищує. Сама виживає успішно тільки завдяки тому, що дуже дбайливо оберігає своє гніздо з ікрою. І смачна, до речі».

Звісно, все це природне та створене біорізноманіття потребує догляду та нагляду. Бо, на жаль, трапляються такі рибалки, які не цураються ловити і малька, тобто рибу, яка не досягла дозволеного для вилову розміру. Чимало й таких, які звикли залишати по собі сміття.

«Тож перший рік виявився найважчим для організаторів. Доводилося прибирати узбережжя, встановлювати інформаційні стенди, пояснювати гостям ставка, що ловити так, як звикли – безконтрольно і безмежно, – більше не вдасться, а ловити доведеться за правилами. Чимало зусиль вклали чоловіки й у ремонт гідротехнічних споруд – шлюзів і дамби», – повідомляє пан Павло.

Відкриття риболовлі на ставку для всіх охочих відбулося влітку на День рибалки, щоправда, тільки за правилами спортивної та любительської риболовлі.

«Рибу, меншу за встановлені норми, доведеться випускати, ловити можна не більше як три кілограми на день, за винятком випадків, коли буде спіймана трофейна рибина, що важча за визначену норму», – інформує Дубровський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замість похмурої споруди – художній шедевр: у селі на Чернігівщині чоловік розмалював зупинку

Небайдужі городнянці запевняють, що піклуються про цю водойму не стільки для себе, скільки для наступних поколінь, бо вже неодноразово поставали перед проблемою, коли дітям ніде показати, як ловити рибу, бо риби у водоймах нема. За їхніми словами, тут риба буде. До речі, за інформацією Павла Дубровського, когорта городнянських однодумців, які переймаються збереженням ставка, не така вже й маленька – понад 70 учасників.

Примітно також, що місцеві кажуть: такий ставок на Городнянщині – не єдиний.

«На щастя, на Городнянщині тепер модно зариблювати водойми, навіть невеличкі. Так, навесні було зариблено невеличкий ставочок у Дроздовиці, попередні роки зариблювалися водойми у Гніздищі, Володимирівці, Хрипівці та інших громадах. Але в Травневому це дійсно класичний приклад, коли група ентузіастів ще й узяла на себе контроль за дотриманням норм і правил рибальства. І рибалки починають потроху до цього звикати. Навіть на фідер кількість гачків не має перевищувати 5 штук, а не як звикли – п’ять вудок по три гачки. За домовленістю не допускається риболовля з човна, тільки з берега», – пояснив місцевий житель Олександр Верхуша.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button