Суспільство

Теплове питання: повернення Чернігівської ТЕЦ і ОТКЕ в управління міста планують відкласти

Наприкінці березня має відбутися чергова сесія Чернігівської міської ради 8-го скликання. Передбачається, що серед інших питань на порядку денному будуть два питання про відтермінування повернення ТЕЦ та ОТКЕ в управління Чернігова.

Тема з поверненням згаданого майна місту не нова, але все ніяк не відбудеться. Чому – спробували розібратися разом із депутаткою Чернігівської міської ради Оленою Стрілець.

Майно Чернігівської ТЕЦ перебуває в оренді ФІРМИ «ТЕХНОВА». Договір, розрахований на 10 років, закінчується в серпні нинішнього 2023 року. Але ще за рік до цієї дати місто не планувало угоду продовжувати.

«Приблизно рік тому ТОВ ФІРМА «ТЕХНОВА» написали листа-відмову від продовження договору оренди, тобто не хотіли вкладати кошти у відновлення ТЕЦ  і не хотіли далі проводити роботу з опалювального сезону. Вони мали таке право і сесія ухвалила рішення про дострокове припинення з ФІРМОЮ «ТЕХНОВА» договору оренди комплексу ТЕЦ. Після цього почався технічний процес із передачі майна. Але вже тоді депутати казали, що швидко це питання не вирішиться, однак КП «ТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» Чернігівської міської ради торік влітку було створено», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначає Олена Стрілець.

За її словами, новостворене комунальне підприємство мало б перебрати функції управління ТЕЦ і, відповідно, питання проходження нинішнього опалювального сезону. Але технічно процес передачі майна зробити не встигли. Бо мали відбутися інвентаризація, аудит, висновки держаудитслужби та інші потрібні процедури. Тому майно ТЕЦ від «ТЕХНОВИ» місту не було передано.

«Водночас виникла ситуація, що нікому було проводити опалювальний сезон. Але все ж «ТЕХНОВА», хоча вона і не дуже хотіла, провела цей опалювальний сезон у місті Чернігові. Таким було рішення. Також було узгоджено: щойно опалювальний сезон завершиться, знову розпочнеться процес повернення майна», – пояснила Олена Стрілець.

До того ж, строки вже згаданої угоди оренди стали потроху підтискати. Як уже зазначалося, вона діє до серпня 2023 року. Було ухвалено рішення трішки раніше розпочати процедуру передачі майна – з березня чи квітня. І відповідно, знову стоїть питання, що нічого не встигають.

«Тому на цій сесії буде скасовуватися рішення міської ради про дострокове розірвання договору оренди з ФІРМОЮ «ТЕХНОВА». Це технічне питання. Завершення цього договору і, відповідно, процес передачі майна до міста відбуватиметься в плановому порядку, а саме в серпні 2023 року», – повідомила Стрілець.

ЧИТЙТЕ ТАКОЖ: Що буде з лікарнями Чернігівщини: кого «з’їсть» новий етап медичної реформи

Примітно, що «ТЕХНОВА» – це підприємство, яке має борги.

«Рік тому в них із газу була заборгованість 600 мільйонів гривень. Раніше на сесії з колегами порушували й це питання, що борги ми ж теж заберемо, по суті, на місто. А нині ці борги зросли, становлять 1,6 млрд грн. До того ж, 14 мільйонів гривень «ТЕХНОВА» винна місту за оренду станом на сьогодні», – сказала депутатка.

Зрозуміло, що для чернігівців така ситуація особливо нічого хорошого не віщує. Міський бюджет буде змушений якимось чином брати на себе погашення цього боргу, щоб потім місто змогло увійти в опалювальний сезон із новим комунальним підприємством – «ТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО».

«Нафтогаз навряд чи, якщо не буде окремого політично-державницького рішення зверху, дасть ліміти на наше комунальне підприємство міської ради. Для того, щоб ми могли самостійно проводити цей опалювальний сезон.

Ми очікуємо, коли настане літо і розпочнеться перевірка, аудит і все, що потрібно. Я знаю, стоїть питання, що треба звертатися, мабуть, у співпраці з міською військовою адміністрацією, бо це важливе безпекове питання, до Кабінету Міністрів, профільного міністерства, щоб якось нам допомогли в цій ситуації», – зазначає Олена Стрілець.

До речі, вона стверджує, що в нинішньому опалювальному сезоні чернігівці за послуги опалення платили.

«Я уточнювала в нашого коммайна про структуру боргів населення. Як рік тому борг населення становив 100 мільйонів, то й нині він такий же. То це означає, що у нинішньому сезоні люди послуги опалення оплачували», – каже вона.

До речі, КП «ТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» створювалося і для того, щоб розпоряджатися майном «Облтеплокомуненерго», тобто ОТКЕ, адже воно теж, по суті, передане в оренду. Щодо цього підприємства на сесії міськради також ухвалюватимуть рішення. Але з ним договір оренди буде продовжений.

«Через неможливість технічно провести всі дії для передачі майна. І тому ставитиметься питання про продовження строку оренди з ними до закінчення воєнного стану і плюс ще три чи чотири місяці», – пояснила Олена Стрілець.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button