Суспільство

Енергетична криза на Чернігівщині: як область справляється з атаками на інфраструктуру

Через постійні ворожі обстріли енергетична обстановка в Україні останні роки завжди була складною, але з середини травня 2024 року ситуація вкотре загострилася. Знову повернулись екстрені відключення світла. Основною їх причиною слугує посилення масштабних обстрілів росіянами енергетичної інфраструктури. Експерти зазначають, що навіть без нових атак, у найближчі два-три роки в енергосистемі нашої країни зберігатиметься гострий дефіцит. А звідси цілком прогнозовано, що з кожним новим обстрілом ситуація значно погіршується. Особливо важкою обіцяє бути зима 2024-2025 років.

У цьому матеріалі ми розповімо як жителі прикордонної Чернігівської області навчились жити з відключеннями світла, що роблять для того, аби кілька годин без електроенергії були максимально продуктивними та якими лайфхаками користуються аби економити ресурс.

ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ В НАСЕЛЕНИХ ПУНКТАХ ЧЕРНІГІВЩИНИ

  • З початком відключень наш ранок починається з планування, — сміючись розповідає мені Наталія Босанець, жителька села Стольне, що на Чернігівщині.

З Наталею сидимо за столом на кухні її будинку. На одному з вікон тут стоїть радіо, доволі традиційний елемент сільського побуту. Нетипово, що воно мовчить, навіть попри те, що під’єднане до розетки. Насправді ж все доволі просто – в будинку уже другу годину нема світла, зараз у селі діють графіки електровідключень.

  • Радіо не дістаю з розетки, бо коли світло увімкнуть – заговорить і я знатиму, що можна далі вже йти щось робити, — зазначає Наталія Босанець.

А поки чорна коробочка на вікні мовчить, розпитую у жінки про те, як їх з чоловіком господарський побут змінюють щоденні кількагодинні відключення світла. Вона ділиться, що уже звикли до такої реальності життя і що влітку з цим дещо простіше жити, аніж взимку, адже день набагато довший, тож і встигнути «по видному» можна набагато більше. Утім попри це незручностей вистачає, адже у будинку робота багатьох пристроїв залежить від наявності електроенергії: холодильник, подача води, нагрівання бойлеру, телевізор та і навіть звичайну газову плиту без світла не запалиш, адже не працює спеціальна кнопочка на ній, яка дає іскру.

  • Буває, що чоловік стоїть біля плити і по кілька разів натискає на цю кнопочку, щоб конфорку запалити, а потім до нього доходить, що світла нема – злиться, йде за сірниками, — розповідає жінка.

Зовсім інший рівень навантаження поратись по господарству, коли нема світла. Наталя Тарасенко із Стольного пояснює мені, що найскладніше – напоїти усю худобу водою, адже літо, спека – тваринки п’ють багато, утім коли світла немає її доводиться носити відрами з колодязя, адже автоматизована шахта з водою без електроенергії не працює.

  • Зараз у нас оце так: за ранковою кавою, перед тим, як йти до господарства, з чоловіком обговорюємо план дій на день, щоб встигнути зробити все де потрібно світло до того, як його відключать. Ми уже знаємо графік відключень, – підлаштовуємось під нього, — розповідає Наталія.

Родина Наталії до питання споживання електроенергії ставиться відповідально – навіть коли світло вмикають, то намагаються не зловживати та економити. До прикладу – бойлер вмикають на ніч, коли навантаження на систему зменшується, а вдень вимикають його. Таким чином протягом дня всередині залишається гаряча вода, яку поступово витрачають, а сама установка не споживає світло, адже відключена від живлення. Пральну машинку також завантажують та вмикають на ніч, аби зменшити навантаження на систему. А ще по всьому будинку родина встановила лампи-економки, деякі з них отримали у місцевому відділенні Укрпошти в рамках обміну старих лампочок розжарювання на нові, що економлять електроенергію, а решту докупили самостійно.

  • Просять економити, ми й економимо. Коли уже не один місяць живеш за таким принципом, то до цього звикаєш: гасиш світло в кімнатах де нікого нема, вимикаєш прилади, якими ніхто не користується, а ще вночі (з 23:00 до 7:00) електрика в Україні вдвічі дешевша, тож намагаємось користуватись енергозатратними приладами в цей час, — ділиться Наталія.

А поки жінка розповідала основні секрети економії електроенергії, якими користуються в її родині, ніби нізвідки залунав голос радіоведучого. Вдома увімкнули світло, пора братись до роботи, щоб встигнути усе до  наступного відключення.

У ті декілька годин, коли в домівках українців з’являється світло вони намагаються встигнути все: попрацювати, навести лад в будинку та по господарству, відпочити перед телевізором, зарядити усі необхідні пристрої. А для жителів ряду невеличких населених пунктів є ще додаткове завдання – додзвонитись до рідних. Справа у тому, що вежі мобільного зв’язку працюють від електроживлення, відповідно нема світла – нема зв’язку.

Утім оператори мобільного зв’язку, передбачаючи можливі відключення, обладнують вежі відповідними акумуляторами, їх заряду вистачає на кілька годин роботи. Проте ситуації, коли потужності наявного акумулятора не вистачає і мобільний зв’язок зникає через кілька годин після відключення електроенергії – не виключення. У такому випадку місцеві жителі залишаються ще і без зв’язку. 

  • Доволі часто буває таке, що під час вимкнення електроенергії, зникає і зв’язок. Звісно, що оператори мобільного зв’язку роблять усе можливе задля того, аби якомога якісніше надавати відповідні послуги, утім в сучасних умовах це має низку складнощів, — розповідає староста Стольненського старостинського округу Костянтин Пасічник.

Часто у селі Стольне буває так, що навіть після того, як в населеному пункті з’являється світло, тривалий час місцеві залишаються без зв’язку. В таких випадках, вони залишають відповідне повідомлення на гарячій лінії оператора свого мобільного зв’язку. В селі подейкують, що чим більше повідомлень про несправність, тим швидше приїде бригада аби провести відповідні ремонтні роботи.

  • Наразі ситуація доволі спокійна, адже люди поступово звикають до графіків відключень і взагалі такого явища, як знеструмлення. Дехто купує генератори, інші ж підлаштовуються під години, коли світло є, — зазначає староста Стольненського старостинського округу Костянтин Пасічник.

ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ НА ПРИКОРДОННІ ЧЕРНІГІВЩИНИ

Для того аби сконтактувати з жителями Чернігівського прикордоння знадобився далеко не один дзвінок – проблема з відсутністю мобільного зв’язку, через відключення електроенергії для мешканців цієї частини області також актуальна.

Значно складніша ситуація з електропостачанням в прикордонних населених пунктах Чернігівщини, адже до відключень додаються щоденні ворожі обстріли, які пошкоджують систему ліній електропередач, підстанції, електричні стовпи.

  • Ситуація хоч і відверто складна, утім контрольована, — розповідає староста прикордонного Турянського старостинського округу Олександр Артюшенко.

Місцеві мешканці розповідають, що графіки відключень електроенергії у прикордонних населених пунктах також застосовуються. Найбільша проблема для місцевих навіть не сам факт відключення, а те, що за таких умов нема інтернету та зв’язку – в місцевих закладах освіти діти навчаються онлайн.

  • Тут і так дуже складно дитині навчатися, бо поганий інтернет і постійні звуки обстрілів, а тепер ще і відключення: не зарядитись, ні до інтернету підключитись, — розповідає жителька прикордоння Валентина Іванова.

Так, до прикладу, семестрові контрольні роботи чимало дітей возили на перевірку до вчителів додому, адже надіслати їх у форматі документу через відповідні навчальні ресурси було складно, через відсутність інтернету.

Разом з тим значно ускладнюють ситуацію і локальні ворожі обстріли, адже через них, ситуація значно погіршується. У випадку, якщо під час атаки рф було пошкоджено лінії електропередач, підстанцію або що, одразу після завершення обстрілу на місце виїжджає мобільна бригада енергетиків. Вони роблять усе можливе аби якомога швидше поремонтувати пошкодження, адже аварія на одній лінії здатна знеструмити кілька десятків будинків.

  • У закладах критичної інфраструктури у нас встановлені генератори, які нам були передані благодійниками. Таким чином, нам вдається бути готовими у разі потреби, незалежно від графіку відключень, — розповідає староста прикордонного Турянського старостинського округу Олександр Артюшенко.

Від темряви жителі прикордоння рятуються традиційно: свічки, ліхтарики; для своїх гаджетів мають павербанки, а також намагаються заряджати їх у години, коли світло є.

СИТУАЦІЯ З ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯМ В ЧЕРНІГОВІ

У Чернігові ситуація стабільно складна, утім типова для нашої країни. У місті також вимикають світло за наявними графіками відключень або ж коли у цьому є термінова потреба. Відрізнити Чернігів зі світлом від такого, що занурений у «темряву» доволі просто – варто просто вслухатися. Якщо десь шумить генератор – у місті наразі діють відключення електроенергії.

Генератори – один з тих інструментів, що певне найуспішніше дозволяє бізнесу переживати складні умови роботи, коли твоя країна знаходиться у стані війни. За понад два роки повномасштабної війни багато хто обзавівся таким помічником. Один з прикладів – кав’ярня на одній з центральних вулиць міста.

  • Коли заклад працює від генератора, то ми дуже обмежуємо кількість приладів, які можемо увімкнути, — розповідає бариста однієї з кав’ярень Чернігова Анна Мишаста.

Це відчувається. Коли я заходила до цієї ж кав’ярні у час, коли тут було світло, в приміщенні панувала приємна прохолода – працював кондиціонер, тут було дуже світло та грала приємна музичка. Зараз же ситуація значно гірша: темно, спекотно, в самому приміщенні тихо, утім за його мешами гуде генератор.

  • Увімкнути генератор – ще одна проблема. Це доволі складно і коли я сама на зміні доводиться трохи мучитись, коли є напарник – це значно легше, — сміючись зазначає бариста Анна.

Утім генератор, також вимагає чималих витрат – він має на чомусь працювати, у випадку цієї кав’ярні їх генератор бензиновий. Оплачувати діяльність цього шумного помічника – справа, як виявилось, не з дешевих.

  • Заправляємо його (генератор) щодня. В середньому необхідно від 6 до 10 літрів бензину. Ось такі несемо зараз затрати, працюємо фактично без доходу. З комунальними платежами ми зараз виходимо в великий мінус – збільшилась вартість електроенергії для підприємців, — розповідає приватний підприємець Вячеслав Дегтяренко.

Забираю свою каву та проходжусь вуличками одного з районів міста – темно. Справа у тому, що разом з відключенням електроенергії в місті, у знеструмленому його частині, зникає вуличне освітлення, перестають працювати світлофори. Ця частина міста поринає у певний хаос. Утім навіть за таких умов вдається цілком безпечно – пішоходи підсвічують собі шлях ліхтариками, водії, в більшості, знижують швидкість, їдучи цією частиною дороги, а велосипедисти пересуваються дорогою у світловідбиваючому одязі.

Навіть попри відверто складні умови місто продовжує жити: хтось з ліхтариком на лобі готує собі вечерю на кухні, інші ж запалюють свічки. Дехто вже давно купив собі генератор та спокійно продовжує працювати у період відключення світла, інші ж перечікують години без електроенергії та щоденно живуть місією «встигнути все», коли вона з’являється. У когось в кав’ярні працює генератор, інші ж у такому випадку готують лише лимонади. Хтось на період відключення зачинає робочі офіси, інші ж користуються «EcoFlow».

Навряд чи існує 100% правильний варіант, який би допоміг всім максимально ефективно проходити випробування відсутністю електроенергії. Утім кожен має обрати комфортний для себе, адже наразі точно відомо, що ситуація в енергетичному секторі країни є надзвичайно складною, адже армія рф систематично атакує енергетичну систему України.

А для того аби відключення електроенергії не були для вас тригером

(або ж хоча б не таким сильним, як це можливо) – залишаємо кілька корисних посилань:

Таліна Тарасенко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button