Суспільство

Тетянин і студентський день: чернігівці святкують подвійне свято

25 січня православна церква відзначає день святої мучениці Тетяни, а студенти вишів – День студентства.

Саме 25 січня 1755 року російська імператриця Єлизавета Петрівна створила перший у Москві університет за проектом Михайла Ломоносова. Відтоді свята Тетяна вважається покровителькою студентів і педагогів.

Свята Тетяна жила в Римі в II-III ст., за часів жорстоких переслідувань християн. Її батько був таємним християнином і прищепив любов до Христа своїй дочці.

За переказами, одного разу її привели до храму Аполлона, але Тетяна почала молитися своєму Господу. В ту ж мить стався землетрус, язичницький храм було зруйновано. Тетяну визнали винною в цьому і почали нещадно катувати, змушуючи відректися від своєї віри. На неї випустили страшного лева, а потім кинули у вогонь, але Бог їй допоміг врятуватися. Тоді судді наказали Тетяну та її батька вбити мечем.

У 1860-70 роках Тетянин день перетворився на неофіційне студентське свято. Наприкінці січня починалися канікули, і цю подію студенти зазвичай дуже весело відзначали.

У народі кажуть, що цього дня сонце повертає до літа, а зима – до морозів. Якщо день сонячний, то рано повернуться птахи, якщо сніг піде – то літо буде дощовим, а якщо вдарять морози – буде тепле.

Ще статті по темі

Back to top button