Суспільство

Тиждень імунізації: про важливі щеплення для дорослих і дітей Чернігівщини в умовах воєнного часу

Європейський тиждень імунізації за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я щороку припадає на останній тиждень квітня. Тож цьогоріч він стартує 24 квітня й упродовж цього періоду відбудуться різні заходи. Про них, а також про важливість імунізації за умов нинішнього воєнного стану – у розмові з Артемом Ярошенком, заступником генерального директора ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Пане Артеме, яка мета майбутнього європейського тижня імунізації?

Привернути увагу до імунізації загалом, а також до проблем, що виникають в організації імунізації та з її проведенням. А також для того, щоб популяризувати імунізацію, особливо дитячу, переконати батьків, які мають якісь сумніви щодо її потрібності.

Наскільки важлива імунізація в наш воєнний час? Які щеплення насамперед треба мати дітям?

Воєнний час найбільш ризикований, адже дитина може заразитися будь-якими хворобами. Тим же самим правцем. Усі залізні уламки, які є та якими може поранитися дитина, можуть бути зі збудником правця. До речі, його спори можуть жити в землі.

Скупчення людей у бомбосховищах – це загроза інфікуватися усіма інфекціями, що передаються повітряно-крапельним шляхом. Це кір, краснуха, епідемічний паротит. І не тільки. Наприклад, в Україні, в західних областях, був спалах поліомієліту. В нашій області поліовіруси постійно виділяються із зовнішнього середовища. Тобто якщо невакцинована дитина десь у воді їх спіймає, то можуть бути непередбачувані для неї наслідки.

Дітям треба мати щеплення, відповідно до календаря щеплень.

Про які щеплення не варто забувати дорослим?

Найперше – від правця та дифтерії. Дорослим треба вчасно робити щеплення АПДМ. Його роблять із 16 років і кожні 10 років має проводитися ревакцинація дорослих.

Навіть без воєнного стану в майже всіх нас є присадибні ділянки. Працюючи на них, кожен може зазнати мікротравми, а під час контакту із землею є ризик інфікуватися правцем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівський священник розповів, що можна робити з надлишком пасок і яєць

Чи є вакцинація від кишкових інфекцій?

Є, але вона не за календарем. До речі, календарні щеплення держава забезпечує вакциною, а ті, що поза календарем, – за власні кошти.

Наприклад, є такий збудник, як ротавірусна інфекція. Від нього є вакцина. Її рекомендують дітям до 5 років. Бо найактуальніше це захворювання саме для цієї вікової групи дітей. 92% випадків захворювань припадають саме на цей дитячий вік. Найкраще цю вакцину колоти дитині до року, щоб у неї сформувався імунітет і вона спокійно чотири рочки жила, не хворіючи на рота вірусну інфекцію.

Від кишкових інфекцій неротавірусної природи вакцини немає, бо є безліч збудників, і передбачити, з яким саме з них зустрінеться організм, доволі важко. Тому й вакцини від кишкових інфекцій не розробляють.

Вакцинація від ковіду ще досі актуальна?

Авжеж актуальна. Знову ж таки скупчення людей й умови перебування у бомбосховищах сприяють поширенню ковіду. Бо в бомбосховищах ніхто не дотримується ні маскового режиму, ні дистанції. Тому вакцинація актуальна. Ковід нікуди не зник. Він має хвилеподібний перебіг: то сплеск захворюваності, то спад, але постійно його діагностують як у Чернігівській області, так і в Україні. Поки що в усіх зразках, які ми відвезли до Києва, підтверджено штам «Омікрон». Страшного штаму «Кракен» немає, але все одно захворювання на ковід є.

Чи спостерігався сплеск якихось інфекційних захворювань під час активних бойових дій на Чернігівщині?

Під час воєнних дій на Чернігівщині люди мало зверталися до лікарів. Переважно звернення були через поранення, воєнні травми. З інших причин людям не до звернень було. У ці місяці різко зменшилася статистика захворювань, а потім вона відновилася. Так сталося просто через те, що люди не зверталися до фахівців, лікувалися самі.

Як заходи відбуватимуться під час європейського тижня імунізації?

Якщо нам погодять локації, то плануємо проїхатися дитячими поліклініками. В нас є автобус для виїзної вакцинації, рефрижератор, яким ми найближчим часом поїдемо отримувати вакцину до Києва та розвозити її по області. Хочемо продемонструвати цей транспорт.

Також заплановано багато інших заходів – роздача листівок, зустрічі з колективами, конкурси дитячих малюнків на тему протистояння інфекційним захворюванням, пропагандистська робота щодо необхідності щеплень.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button