Суспільство

Томос Україні: що ухвалив Синод у Константинополі – документ

9 жовтня у Стамбулі розпочалося триденне засідання Синоду Вселенського патріархату, на якому вирішувалось питання щодо надання автокефалії Українській Церкві.

11 жовтня представник Константинополя, митрополит Гальський Еммануїл оголосив журналістам у Стамбулі рішення ухвалене Синодом.

Зокрема, у ньому йдеться, що Вселенський Патріархат переходить до надання автокефалії Українській Церкві.

Повний текст документу, який зачитав митрополит Гальський Еммануїл оприлюднив на своїй сторінці у Facebook архієпископ Чернігівський і Ніжинський, керівник Інформаційного відділу Київської патріархії, секретар Священного Синоду УПЦ КП.

Оголошення рішення щодо Томосу Україні: дивіться відео

Окрім рішення відновити процедуру надання Томосу Українській церкві, синод Вселенського Патріархату зняв анафему (відлучення від церкви) з партріарха УПЦ КП Філарета та предстоятеля Української православної автокефальної церкви Макарія і визнав їх канонічними.

Предстоятель УПЦ КП Філарет пояснив, що зняття з нього анафеми дає можливість об’єднатись з архієреями московського патріархату та з автокефальною церквою (УАПЦ), щоб створити в Україні єдину церкву.

На рішення Синоду у Константинополі також відреагував Президент України Петро Порошенко, який зазначив, що група єпископів УПЦ МП підтримала надання Україні автокефалії і готова до об’єднання церков.

За його словами, звернення до Вселенського Патріарха з проханням надати автокефалію підтримала і група єпископів УПЦ Московського Патріархату.

2018-10-12_095833 2018-10-12_095848

Джерело: 24 канал

Ще статті по темі

Один коментар

  1. все по делу, кто не признает автокефалию тот сепар и не признает Украину как государство. хотят резни всякие попки московские

Back to top button