Суспільство

Тотальна дистанційка: як всадити вдома за парту молодшого школяра

Дистанційна форма навчання вже добре знайома українським школярам і вчителям. Спершу школи на Чернігівщині не відвідували через ризик інфікуватися коронавірусом, а нині – через загрозу ракетних обстрілів. Щоправда, під час карантину молодші класи все одно навчалися в школі, а тепер – усі дистанційно.

І якраз молодшим школярам доводиться найтяжче. Бо старші учні більш дисципліновані, не всі, але є діти, мотивовані до здобуття знань і вже з досвідом дистанційного навчання.

Натомість першокласники нічого не знають ні про шкільне, ні про дистанційне навчання, тим паче про якусь жагу до знань чи вивчення потрібних предметів не йдеться.

«Дистанційне навчання всім дається важко, зокрема першачкам. Їм важко всидіти в домашній атмосфері, та й узагалі дуже важко дистанційно чогось навчити маленьких діток. Щодня спостерігаю, як чоловік викладає уроки дистанційно Навчає доросліших дітей, і то він намагається їх розвеселити. Іноді чую як він їм каже жартома: «Нумо, дайте я на вас подивлюся, а то раптом вас викрали чи в полон узяли».

Також нині найбільша складність – у відсутності світла та зв’язку, а також у тому, що діти безпосередньо не спілкуються з однокласниками, не формується командний дух», – вважає Анастасія Крот, мама зі Сновська. 

Хай би там як, а умови навчання нині вибирати не доводиться. Але можна вжити заходів, аби полегшити навчання дітям.

Чернігівські психологи радять батькам зафіксувати розпорядок дня. Адже у школі все відбувається за визначеним розкладом. Удома його слід організувати батькам. Для цього можна використовувати плакати, годинники з нагадуванням, програми-організатори у гаджетах. Це дуже важливий момент, що допоможе дитині не лише організовано працювати вдома, а й адаптує її до життя за розкладом, що характерно для школи. Якщо цього не зробити, дитині буде складно сконцентруватися за визначений час і дотримуватися певних правил.

Під час домашнього навчання також важливо правильно організувати перекуси та відпочинок. Це повинно відбуватися лише в час перерви, а не під час занять.
Для навчання вдома слід організувати робоче місце з облаштуванням його предметами, які асоціюються зі школою. Під час навчання на столі не повинні бути іграшки чи інші речі, які нагадують про відпочинок і розваги. Після навчання з робочого місця слід прибрати шкільне приладдя. Такі дії допоможуть розмежувати простір дитини, яка фізично не має змоги перейти в інший режим поведінки: «я граюсь» або «я навчаюсь».

Для молодшого школяра вчитель – це нова авторитетна людина. Від педагога дитина буде отримувати нові знання. І дуже важливо, щоб у процесі навчання вчитель періодично виходив з учнями на відеозв’язок, а не просто надсилав завдання для самостійного опрацювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сукні з овочів: чернігівська дизайнерка відкриває Європі унікальну колекцію одягу «Український борщ» (Фото)

Також дітей з одного класу варто познайомити між собою, але це слід робити маленькими групами. Батькам не слід хвилюватися, що дитина одразу всіх не запам’ятає. Все можна надолужити в процесі навчання.

У свою чергу батькам важливо познайомитися з вчителем дитини та встановити певний контакт для подальшої співпраці. І хоч як би було складно і страшно, а вчитися треба. Бо майбутнє – за розумною і освіченою молоддю, яка розбудовуватиме нашу незалежну і щасливу Україну.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button