Суспільство

Завтра набуде чинності пенсійна реформа

Сьогодні, 10 жовтня, в парламентській газеті «Голос України» опублікували Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій». Тож, відповідно, завтра в Україні набуде чинності пенсійна реформа.

Кому 50 гривень, а кому й тисячу

У законі прописане «осучаснення» пенсій. За фактом, це перерахунок усіх пенсій за новою формулою – з урахуванням показника середньої за три роки зарплати і нового коефіцієнта. Розмір «осучаснених» пенсій буде розраховуватися індивідуально для кожного пенсіонера – підвищення пенсій становитиме від 50 до понад 1 000 гривень. При цьому найвищі прибавки до виплат отримають ті, хто вийшов на пенсію давно, отримуючи при цьому зарплати в кілька разів вище середніх.

Щоправда, новацію не всі в суспільстві сприймають схвально. Політолог Олексій Якубін вважає подібний крок заграванням із виборцями.

За його словами, уряд намагається задобрити нинішніх пенсіонерів, одноразово підвищивши їхні пенсії на кілька сотень гривень, а проблеми майбутніх пенсіонерів перекласти на плечі наступній владі.

Нагадаємо, що пенсійна реформа передбачає підвищення необхідного стажу для виходу на пенсію до 25 років у 2018 році і поступове підвищення до 35 років у 2028 році.

Як у світі: розраховують на допомогу дітей чи на власні сили

Україна не єдина країна, що опинилася у скрутному становищі з питань пенсійного забезпечення. Принаймні так стверджує Центр досліджень соціальних комунікацій НБУВ.

Зокрема, останнім часом про необхідність реформування пенсійної системи заговорили в доволі стабільному і благополучному Китаї. За даними Організації економічного розвитку та співробітництва, вже зараз на покриття дефіциту пенсійної системи КНР змушена витрачати 40 % доходів бюджету. І це при тому, що пенсії в країні отримують загалом лише 55 % людей похилого віку, а раніше цей показник взагалі становив 30 %.

Сьогодні в Китаї наявність пенсійних виплат залежить від статі, віку, місця проживання (місто чи село) працівника, форми власності підприємства, де працював робітник (державне чи приватне) та галузі виробництва. Пенсійний вік для чоловіків становить 60 років і для жінок – 50-55 років залежно від сфери діяльності. Єдиної мінімальної пенсії в КНР немає. Співробітники державних підприємств і установ відраховують до пенсійного фонду 11 % від заробітку, у приватних компаній – 12 % (працівник – 8 % + 3 % відраховує роботодавець). Обов’язковий страховий стаж, протягом якого працівник сплачує внески, становить не менше 15 років.

Мешканцям сільської місцевості в похилому віці раніше надавали додаткову земельну ділянку, а у фінансовому плані вони змушені були розраховувати виключно на допомогу дітей. Сьогодні і в селі почали виплачувати пенсію. Найменшу пенсію в КНР отримують жителі сільської місцевості – вона становить 55-100 юанів (приблизно 9-17 дол. США), середня пенсія мешканців міста – 200-250 дол. США.

Причинами кризи традиційної системи, коли долею батьків у похилому віці опікувалися виключно діти, стали демографічні чинники. Головним із них є політика Китаю, який протягом останніх десятиліть жорстко контролював демографічну ситуацію, встановивши правило «Одна родина – одна дитина».

І сьогодні наслідки цієї політики призвели до неможливості дорослих працюючих дітей матеріально утримувати і власну родину, і старих батьків. Крім того, як і в усьому світі, зростає тривалість життя і відбувається процес старіння населення. Тож китайська держава змушена проводити реформу пенсійного забезпечення

Громадяни Франції починають отримувати пенсію після 60-62 років, середній її розмір у країні становить 1000 євро. Для отримання базової пенсії необхідно здійснювати щомісячні внески на рахунок пенсійного фонду в розмірі 16,35 % від доходу. У державі працюють і страхові фонди, і каси, на рахунки яких ті, хто хоче отримувати надбавку до пенсії, перераховують фіксовану суму щомісяця, що трансформується у спеціальні бонусні бали. Право на отримання пенсії у Франції мають усі громадяни країни, які досягли пенсійного віку, але для її збільшення необхідно мати стаж понад 40 років. Якщо ж стажу не вистачає, французи отримують пенсію солідарності. Для більшості французів пенсія розраховується, зважаючи на виплати до пенсійного фонду та бали, набрані за рахунок додаткових відрахувань у спеціальні страхові каси.

Пенсійне забезпечення громадян Великої Британії складається з двох можливих видів пенсії: державна та недержавна (страхова). Пенсійний вік – 60-65 років, середній розмір пенсії – 1590 фунтів. Для оформлення державної пенсії необхідно перераховувати фіксовану суму щомісяця до Пенсійного фонду не менше 10 років. Встановлено максимальний розмір такої пенсії – близько 156 фунтів на тиждень. Для отримання недержавної пенсії необхідно самостійно накопичувати гроші на власному пенсійному рахунку.

Класична пенсійна система працює у США. Середня пенсія американців перебуває в межах 1 200-1 500 дол., що становить 50 % від середньої заробітної плати; пенсійний вік – 67 років. Базовою є соціальна пенсія – 15 % від зарплати, що формується на основі регулярних відрахувань із зарплати протягом останніх 10 років. Завдяки цим коштам держава виплачує громадянам допомогу із безробіття та мінімальні пенсії. Працівники зі своїх доходів відправляють до Пенсійного фонду 7,5 % і 7,5 % доплачує роботодавець.

Працівники недержавного сектору економіки (бізнесмени, адвокати) платять усі 15 % самостійно. Також функціонує обов’язкова накопичувальна система. У середньому у світі в накопичувальній системі беруть участь близько 40 % населення, а в США цей показник становить майже 80 %. Цікаво, що корпоративні обов’язкові відрахування у США компанії здійснюють лише після того, як робітник пропрацював у ній п’ять-шість років. Добровільний накопичувальний рівень дає змогу відкладати певний відсоток від доходу на пенсійний рахунок без податків.

Трирівнева пенсійна система діє і в прибалтійських державах. Найбільшу пенсію тут отримують пенсіонери Латвії – еквівалент 335 дол. США, в Естонії і Литві, відповідно – 255 і 245.

На думку фінансиста С. Васькова, найбільш прогресивною пенсійною системою вважається чилійська. За цією системою кожен працівник має особистий пенсійний рахунок, на який перераховується 10 % від зарплати. Крім того, дозволяється переводити на пенсійний рахунок додаткові кошти, які звільняються від податків.

Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» О. Леонов зазначив, що сусідні країни відмовилися від солідарної системи або ж користуються нею разом з альтернативними пенсійними фондами. Він звертає увагу на сильний альтернативний пенсійний фонд, який працює в Польщі. Експерт зазначив, що у цього фонду є можливість вкладати кошти в закордонні біржі, що дає можливість убезпечити заощадження польських вкладників від інфляції.

Пенсіонери можуть або забрати всю суму відразу, або знімати частину щомісяця. На думку О. Леонова, такий механізм дає змогу знайти внутрішні інвестиційні резерви на розвиток економіки, а не брати зовнішні кредити. Таким чином, наголошує експерт, самі громадяни вкладають в економіку, а потім отримують назад із відсотками.

Ірина Осташко

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button