Суспільство

Три місяці без сесій: чому Чернігівська міськрада не збирається на засідання

Близько трьох місяців у Чернігові не відбуваються сесії міськради. І поки орган місцевого самоврядування в «заморозці», в місті накопичуються проблеми, які потребують розгляду та вирішення. Так, до прикладу, необхідно скликати сесію ради для розгляду електронної петиції від батьків чернігівських школярів, що вже набрала необхідну кількість підписів. Або ж для того, аби розглянути, до прикладу, низку земельних питань, які накопичуються уже не перший місяць.

Утім, обранці зустрічатись в сесійній залі не поспішають. Чому так відбувається – спробуємо розібратись.

На думку депутата Чернігівської міськради Марини Семененко, причиною бездіяльності є політичне ослаблення так званої чернігівської «монобільшості».

«Остання законна сесія відбулася 1 листопада. Далі — міська рада самоусунулася від проблем міста. Вперше в історії Чернігова з 1991 року депутати не збирались на бюджетну сесію та не приймали бюджет. Причина – політична слабкість. У т.ч. виконуючого обов’язки голови, його нездатність обʼєднати навколо себе депутатів, — прокоментувала Марина Семененко.

Політичний аналітик Андрій Подвербний зазначає, що існує кілька варіантів, чому сесія Чернігівської міської ради не відбувається вже протягом кількох місяців:

«Дійсно, після цієї сесії, навколо якої було вже зламано певну кількість списів, так звана «онлайн» 36 позачергова сесія, більше сесій не відбувалось. Тут може бути кілька варіантів ситуацій, чому так відбувається. По-перше – можливо елементарно відсутній кворум для проведення сесії. Якщо керівництво міськради точно знає, що депутати не зберуться на даний момент, адже не буде загальної кількості депутатів для того, аби сесія була правомочною, то який сенс їх збирати? По-друге, можливий такий варіант, що на засіданні цієї сесії можуть бути певні, свого роду, кадрові несподіванки, які можуть виявитися неприємними, для нинішнього керівництва міської ради. Тому, щоб цього, поки не відбулося, пригальмовується проведення сесії міськради, — коментує ситуацію Андрій Подвербний.

Показовою в цьому плані була вищезгадана позачергова 36 «онлайн-сесія», під час якої депутати, на чолі з виконуючим обов’язки Чернігівського міського голови, одразу кілька разів дали зрозуміти, що важливими є лише їх власні інтереси.

Спершу депутати, обороняючись представниками муніципальної варти, не дозволяли бути присутніми на сесії жителям міста, що хотіли звернутись до представників влади. Через це містянам довелось викликати поліцію. Пізніше, чернігівців до сесійної зали, все-таки, пустять. Утім головуючий, Олександр Ломако, звершив сесію до того, як на ній, зі своїми зверненнями, виступили містяни. Під час цієї ж сесії не відбувся розгляд депутатських звернень, а також земельних питань.

До речі, земельні питання для депутатів є темою «болючою», адже саме на них обранці то кворуму не мають, то часу. Так відбувається і зараз, адже поки представники міськради ніяк не можуть вирішити свої проблеми, чернігівці вимушені чекати.

«Наразі, те, що сесії не проводять можна назвати свого роду проблемою. У нас у місті дуже сильно «зависли» земельні питання. Якщо не помиляюсь, то земельні рішення у нас приймались ще аж на 34 сесії, яка була 13 вересня минулого року. Тобто уже кілька місяців у нас люди, які хочуть отримати можливо земельні ділянки для приватизації, або що, вони не можуть цього зробити, адже земельні питання у нас не розглядаються. І це тільки один простий приклад, який я Вам привів», — зазначає політичний аналітик Андрій Подвербний.

Джерело з міської ради зазначає, що «блокування» земельних питань – спеціальна стратегія керівництва міської ради. Суть проста, це свого роду шантаж тих, кому ці рішення потрібні. Мова йде про бізнес. Частина таких фігур є діючими «опозиційними» депутатами, або наближеними до них.

Та не земельними питаннями єдиними. Місто та містяни потребують вирішення низки питань, які наразі існують в Чернігові та які вирішити без засідання сесії неможливо.

Як буде далі – час покаже.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Ще статті по темі

Back to top button