Суспільство

«Це – демонтаж децентралізації» – Асоціація міст України про проект змін до Конституції

Раніше Асоціація міст України висловлювала зауваження до концепції змін до Конституції України, але їх не врахували. Остаточний текст змін до Конституції став відомий лише після оприлюднення на сайті парламенту.

Зокрема, в ньому йдеться про наступне:

  • На заміну місцевим державним адміністраціям приходять префекти. Префекту пропонується надати право наглядати практично за всією діяльністю органів місцевого самоврядування і швидко зупиняти їхні акти.
  • Пропонується скоротити строки повноважень місцевих рад та голів громад з 5 до 4 років. При цьому строки повноважень Президента та Парламенту залишаються незмінні — 5 років. Обґрунтування такої нерівності відсутнє.
  • Система адмінтерустрою передбачає обов’язкові 3 рівні: усі міста входять до складу округів, усі округи входять до складу областей. Такі зміни виглядають вкрай суперечливими, оскільки громади матимуть значні відмінності за чисельністю населення.
  • В одному терміні «громада» зведено одночасно і жителів однієї місцевої спільноти, і адміністративну територію. Чомусь громада повинна реєструватися як юридична особа.
  • У змінах відсутні повноваження нових голів громад щодо головування на засіданнях місцевих рад та очолювання виконавчого органу ради.

«Ми вже провели ряд телефонних консультацій з міськими головами — членами РВ АМУ. Найбільший подив у представників ОТГ викликає наявність у проєкті змін до Конституції окружних (іншими словами «районних») рад та їх виконкомів. На сьогодні ніхто не може дати відповідь на питання: які повноваження матимуть ці окружні ради і за рахунок якого ресурсу ці повноваження будуть реалізовані? Очільники міст і експерти висловлюють побоювання, що для реалізації повноважень окружними радами доведеться частину доходів (зокрема податкових надходжень) забрати в об’єднаних громад, а це крок до згортання бюджетної децентралізації», — наголосив Микола Силенко, консультант з бюджетних питань Чернігівського РВ АМУ.

Асоціація міст України сподівається на доопрацювання проєкту змін до Конституції щодо децентралізації влади у ході розгляду у парламенті. Інакше під егідою децентралізації Україна ризикує отримати владну вертикаль старого зразка замість європейських інституцій місцевої демократії.

Чернігівське РВ АМУ Офіс реформ у Чернігівській області

Ще статті по темі

Back to top button