Суспільство

Церковні баталії: в Корюківці священника ПЦУ не допускають до храму

Уже минув рік, як відбулися загальні збори релігійної громади Української Православної Церкви Свято-Вознесенської парафії м. Корюківка Чернігівської області. На них зареєструвалися 162 члени релігійної громади. Із них 159 проголосували «за» зміну канонічного підпорядкування (перехід до ПЦУ).

Корюківчанка Альона Макаренко, яка ініціювала всю цю справу, розповідала, що збори відбулися мирно.

Але попри те, що вже сплило багато часу, у храмі як служив, так і служить Олександр Дем’яненко від упц. Тож баталії довкола храму тривають.

«Коли над українським народом знущаються рашисти, я це можу усвідомити, бо це – геноцид. Але коли український народ знущається сам над собою – цього я не зрозумію ніколи. Минув рік після зборів, а в церкві досі править московська секта. Як таке може бути в країні, яка воює з відомим ворогом?» – дивується Альона Макаренко.

Між тим, парафія ПЦУ, яку очолює протоієрей Володимир Шемендюк, благочинний Менського округу, не сидить склавши руки, а  подала позов до суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Корюківці готують потрібні документи для переходу церкви в ПЦУ

«У нас у громаді є юридичний представник – Юрій Карасьов. Ми з ним перш ніж подати судовий позов, розмовляли з Олександром Дем’яненком. Просили його, щоб він надав нам можливість служити в храмі, але Дем’яненко категорично відмовився, навіть сказав, якщо ми вживатимемо якихось дій, то він заявить про рейдерство.

Тож ми і звернулися до суду з проханням усунути перешкоди, щоб ми мали можливість користуватися храмом. Адже Олександр Дем’яненко не дає нам змоги служити в церкві.

Нещодавно відбулося перше підготовче засідання. Суд ознайомився зі справою. Були ще зі сторони відповідача додані якісь документи. Була також спроба з їхнього боку долучити до процесу третю сторону. На що суд не надав згоди.

Друге засідання в цій справі мало би відбутися 4 жовтня, але за проханням Олександра Дем’яненка його відклали на пізнішу дату – 24 жовтня», – розповів Володимир Шемендюк.

За його словами, нині на службу до Олександра Дем’яненка приходить мало корюківчан.

«Люди давно вже в очікуванні змін, навіть прихильники Дем’яненка, тобто московського патріархату, усвідомлюють, що вони невідворотні. Деякі з тих людей навіть налагоджують діалог зі мною. Вони вже змирилися з думкою, що в церкві правитимуть представники ПЦУ», – зауважує благочинний Менського округу.

Однак це питання громада ПЦУ хоче вирішити у законний спосіб.  

«Якби ми зайшли до храму, у нього з’явилися б підстави для підбурення людей. А якраз наша позиція, що все має відбутися тихо й спокійно в межах Цивільного кодексу. Саме тому ми звернулися до суду і готові чекати, хоча терпець уже уривається. І навіть багато парафіян кажуть, що в них руки вже чухаються. Я намагаюся їх стримувати. Адже Христос вчив смиренню і ми смиренно очікуємо, щоб врегулювати це питання в юридичній площині», – запевнив Володимир Шемендюк.

Команда ЧЕЛАЙН продовжує тримати руку на пульсі цього питання. Про всі зміни, які відбуватимуться надалі, оперативно повідомлятимемо.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button