Суспільство

Церковні дзвони Чернігівщини замовкли. Страсна п’ятниця: чого не можна у найскорботніший день

У християн Східного обряду настала Страсна, або Велика П’ятниця — найскорботніший день церковного календаря, присвячений поминанням страждань і смерті Христа.

У п’ятницю розіп’яли Ісуса, Сина Божого, за гріхи всього людства і в знак прощення та спокутування всіх гріхів. Саме сьогодні у всіх церквах Чернігівщини на знак глибокої скорботи не дзвонять у дзвони. А віруючі цього дня нічого не їдять і не п’ють, навіть води до обідньої служби, коли під час богослужіння виносять плащаницю, в яку загорнули Ісуса Христа. Після обіду віруючі також дотримуються суворого посту.maxresdefault[2]

У Страсну п’ятницю дозволені тільки овочі і фрукти, пісний хліб. Варені страви і рослинна олія заборонені. У Страсну п’ятницю не можна працювати, не можна прати, прибирати, копати землю, рубати і різати, шити, в’язати і прясти. Також забороняється веселитися, сміятися, співати пісні, сваритися, скандалити, лихословити.

Страсну п’ятницю треба провести в молитві та покаянні, а ввечері можна починати пекти паски. Але якщо цього дня спекти паску, кажуть, вона ніколи не зіпсується, не покриється цвіллю і матиме цілющу силу – виліковуватиме від хвороб, берегтиме будинок від блискавок і пожеж.

IMG_8494[1]

Ще статті по темі

Back to top button