Суспільство

Антимедаль Мазепи та найтитулованіший «генсек»: історія нагород

Мистецтво виготовлення медалей і монет у давнину було майже ідентичним. Загалом про це свідчить і походження слова «медаль», від латинського metallum. Так, лат. metallia – це «металева монета».

Для техніки їх виготовлення навіть є своє визначення – медальєрне мистецтво. Традиційно матеріалами для медальєрного мистецтва слугують метали та сплави, що зберігають пластичність у процесі виготовлення та довготривалість відбитків. Це золото, срібло, мідь та їх сплави. Існують поодинокі зразки пам’ятних медалей на зразок античних, виготовлених у добу Відродження і Бароко з дерева чи кістки.

Вважають, що перші монети виникли в Лідіській державі та Греції між VIII і VII століттями до н. е. Саме ці часи вважаються і початком виготовлення медалей.

Щодо України, то перші згадки про медалі датовані кінцем Х століття в літописах про нагородження золотою гривною.

Загалом медалі вручали як відзнаку, проте є історичні факти карбування таких собі медалей ганьби. Широку популярність мали антимедалі в XVI ст. на релігійну тематику, такі собі медалі-перевертні із зображенням Папи Римського, що ставав дияволом, коли медаль перевертали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олена Костевич здобула медаль етапу Кубку світу з кульової стрільби

У XVII ст. традиція ганьбити пам’ять політичного противника продовжилась і відобразилася у створенні ганебних медалей диявол-Кромвель і божевільний Ферфакс. На початку XVIIІ ст. до створення медалей, що ганьбили нездоланного, вже мертвого політичного противника, долучився російський цар Петро І. Він наказав створити ганебну медаль про Івана Мазепу, котрий розірвав політичний союз із царем на користь нового політичного союзу з королем Швеції Карлом ХІІ.

Щодо рекордів із кількості медалей, то тут до Книги рекордів Гіннесса потрапив генсек СРСР Леонід Брежнєв – як найчастіше нагороджувана людина у світі. У його списку – 15 орденів, 18 медалей СРСР, 29 медалей і 49 орденів закордонних країн.

Щодо медальних тематик, то в сьогоденні в жартівливому форматі вони найрізноманітніші. Від «За найкрикливіший голос» до «Дуже волосаті ноги». Медаль сьогодні поступово втрачає ті статус і значимість, які мала в давнину.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button