Суспільство

Церква у смартфоні: чернігівці можуть встановити на телефон додаток ПЦУ

Православна Церква України запустила власний мобільний застосунок «Моя Церква». З його допомогою можна дізнатися про церковні свята, молитви, новини, розташування храмів ПЦУ і навіть поспілкуватися через онлайн-чат із священником на духовні теми.

Застосунок уже можна безкоштовно завантажити на обох платформах – Google Play та App Store. Про це повідомляє офіційний сайт ПЦУ.

Що відомо сіверським священникам про додаток «Моя Церква» та чи користуються вони ним, з’ясовував журналіст ЧЕline.

Отець Роман, настоятель Катерининського храму в Чернігові підтвердив, що мобільний додаток – це дійсно церковна ініціатива.

«Застосунок, який діє, є. І багато людей на сьогодні знайомі з таким додатком. Бо зараз багато людей користуються інтернетом частіше, ніж книжками. Є певний відсоток людей, які використовують цей додаток», – у коментарі для ЧЕline зазначив духівник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заради священства відмовився від дохідної роботи, його покинула дружина: життєва стежина отця Тимона із Седнева

Натомість сам отець Роман додатком «Моя Церква» не користується.

«Мені бракує часу, щоб сидіти в інтернеті. Але однаково є церковна інформація і новини церковні, які я черпаю з офіційних джерел.

Можливо, настане той час, коли я користуватимуся додатком «Моя Церква». Але для цього просто треба виділяти час. А його наразі у мене мало», – пояснив отець Роман.

Священника, який користується додатком, вдалося відшукати. Це отець Тимон, настоятель Свято-Георгіївського храму в Седневі

«Я користуюся. По-перше, там є богослужбовий календар, дуже зручний  для священників. Зокрема виписки, що служиться вдень, що читається – Апостол, Євангеліє і все інше.  

І це зручно, бо не завжди під рукою такого календаря маєш у паперовому вигляді. А так подивився в телефон – і прочитав потрібну інформацію.

Карта в додатку є. Наприклад, коли десь у дорозі, розуміємо, де наші храми знаходяться. Можемо відвідати ці церкви, адже адреси їхні зазначені, імена священників. Тож можна зв’язатися із ними, зустрітися. Загалом цей додаток – річ зручна», переконаний отець Тимон.

Духівник також каже, що додаток підходить не тільки для священників, а й для мирян.

«Будь-яка людина може зареєструватися і користуватися цим додатком. Адже люди можуть не тільки подивитися, яке сьогодні свято, а ще й звернутися до священника. Мій телефон там зазначений, але мені люди телефонують особисто. Через цей додаток до мене ще ніхто не звертався», повідомив він.

Отець Тимон також сказав, що, за його спостереженнями, додаток продовжують розробляти.

«Поступово розробники щось додають. І люди пишуть, що треба було б додати ще. Так розумію, цей додаток на стадії випробування.

З’явився цей додаток десь кілька місяців тому. Тоді я зареєструвався. Реєструються також парафії.

Річ цікава. На сучасний день такий додаток необхідний, бо все нині в телефоні – паспорт, водійське посвідчення тощо», упевнений духівник.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button