Суспільство

Цікаві факти про річку Остер

Річка Осте́р — ліва притока Десни. Довжина — 199 км. У річку впадають 65 малих річок і струмків (із них 57 довжиною менше за 10 км).

В минулі часи річка Остер мала назву, дещо відмінну від сучасної. У «Повісті минулих літ» під 988 роком її називають «Устрь», у літописі 1098 року — «Вьстрь», у «Книге Большому Чертежу» наприкінці XVI ст. — «Острь», у документі 1659 р. — «Остредь».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Funk, Soul та R&B від джаз-бенду BissQuit: нова концертна програма від відомого у Чернігові джазового гурту

Первинний зміст цього слова загубився в темряві століть. Деякі дослідники вважають, що назва річки Остер походить від великих риб осетрів, які начебто раніше в ній водилися.

Більшість же істориків поділяють думку археолога В. Петрова, що сполучення «стр» у річкових назвах Остер, Стрий, Стриж тощо є відгомоном одного з давніх слів, які використовувалися в назвах водойм та означали «текуча вода, струмок, річка».

За однією з легенд, на дні Остра лежать затоплені римські судна ще часів Августа. Ось чому там постійно знаходять римські монети — срібні динарі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: вікіпедія, фото: Marina Kalashnikova (Остер в селищі Козелець)

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button