Суспільство

«Цікавий заповіт» або нестандартний випадок в нотаріальній практиці

До нас звернувся громадянин за консультацією щодо можливості складання заповіту. Питання клієнта полягало в тому , що при складанні заповіту він відмовляє у спадкуванні батьку , а надає перевагу своїй цивільній дружині.    

Тож одразу постає питання: чи можливо так скласти заповіт згідно з чинним законодавством України?   

По-перше , звернемо увагу на ст.1233 Цивільного кодексу України (далі ЦКУ) , у якій зазначається , що заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті. Закон надає фізичній особі право призначити спадкоємців шляхом складання заповіту та розподілити спадкове майно, майнові права та обов´язки на свій погляд.   

По- друге , варто звернути увагу на ч. 1 ст. 1235 ЦКУ , у якій зазначено , що заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин.  Тобто аналізуючи зміст , можна сказати, що заповідач може призначити спадкоємцем як особу, яка за законом включена до наступної черги спадкоємців, навіть якщо є спадкоємці попередньої черги, так і особу, яка не належить до наступної черги спадкоємців. У цьому розкривається один із аспектів основоположного принципу спадкового права – принципу свободи заповіту.   

По-третє, у ч.2 ст. 1235 ЦКУ  вказано , що заповідач може без зазначення причин позбавити права на спадкування будь-яку особу з числа спадкоємців за законом. У цьому разі ця особа не може одержати право на спадкування. Причина позбавлення спадкоємця права на спадкування може зазначатися або не зазначатися у заповіті, проте навіть у випадку вказання цієї причини спадкоємець, позбавлений права на спадкування, не може вимагати визнання розпорядження про позбавлення недійним на тій підставі, що причина, вказана в заповіті, не відповідає дійсності.   

Отже , на нашу думку, спираючись на законодавчу основу ,посвідчення даного заповіту нотаріусом можливе   

З тих чи інших питань Ви можете звернутися за номером (050)6283875, (093)4048911, (067)8814676. Адреса: Г.Полуботка ,10, приватний нотаріус, доктор філософії в галузі права, академік ГО «Академії нотаріату України» Красногор О.В.

Ще статті по темі

Back to top button