Суспільство

Цинізм на прикордонні: бізнесмен із Сновська забороняє місцевим використовувати укриття свого закладу

В той час, коли одні об’єднуються і докладають максимум зусиль для створення безпечних умов громадян, інші – навпаки, думають лише про власні прибутки і чхати хотіли на безпеку інших. Або ж навпаки, свідомо, чи ні – підіграють ворогу. В одній із прикордонних громад Чернігівщини місцевий підприємець, власник мережі закладів харчування, а за сумісництвом ще і депутат місцевої ради забороняє місцевим жителям користуватись укриттям у разі повітряної тривоги.

Йдеться про місто Сновськ, яке розташоване у відносній близькості до кордону з ворогом. Місцеві жителі постійно нарікали на те, що укриття в центрі міста, яке розташоване у закладі «Вітамінка» постійно закрите. На прохання його відкрити – ніхто не реагував. Згодом ці нарікання підтвердила спеціальна комісія.

«Спершу ми подавали депутатське звернення на перевірку укриттів, аби зрозуміти, чи в належному вони стані, чи достатньо облаштовані. І от під час проведення відповідних перевірок комісією було виявлено, що одне із бомбосховищ постійно зачинене. Знаходиться воно в місцевому кафе «Вітамінка», що належить депутату Сновської міськради Олександру Науменку», — розповідає Микола Губар, помічник депутата Сновської міськради.

Зі слів чоловіка, бомбосховище про яке йдеться, за паспортом має подвійне призначення: у мирний час – склад, під час військового стану – укриття.

«Після відмови у перевірці укриття комісією я кілька разів намагався потрапити туди самостійно. Під час тривоги я набирав номер, що вказаний на оголошенні біля входу в сховище, позначений він, як номер відповідальної особи. Мені відповідали, мовляв, за 5 хвилин відімкнуть. Утім, не через 5, не через 15 хвилин ніхто його не відчиняв. Всьому цьому є відповідні докази і відеофіксація. Наступний раз, коли телефонував, поспілкуватись ні з ким мені не вдалось, адже мій номер був вже заблокований там. Під час подальших спроб перевірити укриття власник закладу дуже агресивно реагував на дії комісії, відмовлявся надавати доступ до укриття. Вважаю, в умовах війни такі дії – це як мінімум злочин. До кордону з ворогом лічені кілометри, а закриті укриття – це потенційна загроза для жителів. Ми всі вже бачили якими трагічними подіями це все може закінчитися. Війна триває, а для когось, мабуть, її немає», — зазначає Микола Губар.

Нагадаємо, що в червні 2023 року в Києві біля укриття загинула людина. Під час тривоги жінка спустилась до найближчого укриття, утім воно було зачинене. Відтоді розпочалися активні перевірки укриттів по всій країні.

«На мою думку, всі чудово розуміють, в якому стані наразі перебуває наша країна. Також важливу роль грає територіальне розміщення нашої громади – ми знаходимось на такій відстані від кордону, що до нас може діставати артилерія. Якщо ж ми говоримо про ракетні удари, то з таким розміщенням час підльоту – лічені хвилини. Утім, через закрите укриття, для когось вони, повторюся, можуть стати фатальними», — розповідає чоловік.

Коли до підприємця прийшли разом із представником Сновської міської ради, Олександр Науменко все ж відкрив укриття. Утім, поводив себе агресивно. Більше того, бізнесмен накинувся на Миколу Губаря із нецензурною лайкою.

«Він почав мене обзивати і каже нецензурно, що, мовляв, мені робити нічого. Що якщо я так переживаю за безпеку дітей, то маю йти воювати. Мене ці слова обурили, адже я вже більше року як прохожу військову службу в одному із підрозділів. Я йому показав документи. Вважаю, що такі люди не мають представляти громаду в міській раді», — зазначає Микола Губар.

З приводу цієї ситуації наразі триває підготовка офіційного звернення до СБУ і правоохоронних органів. Дана ситуація точно не є нормальною в період війни, до того ж, у прикордонній громаді.

За коментарем з приводу ситуації ми також звернулись до Сновського міського голови Олександра Медведьова.

«Я ознайомлений з цією ситуацією. Наразі ми змогли домовитись з цим приватним підприємцем на те, аби під час тривоги укриття відкривали. Поряд із закладом живе його працівник, який у разі тривоги приходить туди і відмикає його. Ввечері та вночі він категорично відмовляється його відкривати. Стосовно ж цієї ситуації відповідні роботи тривають», — відповів Сновський міський голова Олександр Медведьов.

Таліна Тарасенко

Ще статті по темі

Back to top button