Суспільство

Твердопаливний котел. Чистити чи не чистити

Газ та електрична енергія стрімко дорожчають. На жаль, клімат України дещо відрізняється від тропічного, тому опалювати будинки доводиться майже вісім місяців на рік. Саме через це твердопаливні котли від компанії https://pelletshome.com.ua/ стають затребуваними все більше. Під час їхнього використання котлам потрібна допомога, аби вони працювали на всі сто відсотків.

Річ не тільки у тому, аби забезпечити котел якісним паливом, доглянути контур опалення. Сам котел потребує очищення. Так, це забирає якийсь час, але без всіляких сумнівів, ми спрощуємо життя не тільки котлу, а й собі. Якнайменше існує три причини, аби виділяти деякий час для очищення топки та камери згоряння.

Причина перша. Стабільний ККД

Під час експлуатації стінки камери топки обростають продуктами згоряння палива. Звичайно, інтенсивність та шар нагару залежить від якості твердого палива, яке ми використовуємо. Саме шар нагару знижує ефективність роботи котла, тому що сажа має дуже добрі теплоізоляційні властивості. Неважко здогадатися, що рівень теплопередачі тепла до теплоносія різко знижується по мірі росту шару нагару.

Теплу не залишається нічого іншого, ніж виходити через димохід. Це важко назвати теорією, тому що на практиці перевірено — більш ніж 20% тепла котел втрачає вже тоді, коли на стінках камери осідає шар сажі приблизно 2-3 мм. До того ж регулярна чистка збільшить час горіння та зекономить паливо.

2

Причина друга. Термін служби пристрою

Не так страшна сажа, як її наслідки. Якщо дуже довго не чистити камеру та занедбати топку, на її стінах в геометричній послідовності починає утворюватись смолянисто-кам’янисте відкладення. Час утворення також залежить від якості палива — чим більше смоли в деревині, тим швидше шкідливі утворення заповнюють топку. Наслідки ті самі, але з часом відчистити та привести до ладу топку буде вже неможливо.

Причина третя. Пожежна безпека

Власне, це проблема не тільки котлів на твердому паливі, але й всіх опалювальних приладів з відкритим вогнем. Забивається димохід. Відбувається це за класичною схемою — тяга в димарі є завжди, тому частки сажі постійно піднімаються догори. Потім вони поступово осідають на стінах димаря, зменшуючи його пропускну здатність.

В кращому випадку накопичена сажа займеться, що приведе до пожежі та руйнуванню димаря. Саме з цих причин не слід нехтувати чисткою топки. Вона займає декілька хвилин, зате наш димар завжди буде в порядку, а твердопаливний котел чесно відпрацює наведений йому термін.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button