Суспільство

Творче натхнення і відпочинок гарантовані на ставку «Майорський» на Чернігівщині (Фото)

У пошуках творчого натхнення, єднання з історією та природою, а також для незабутнього відпочинку душі й тіла варто їхати на ставок «Майорський», що має славу обителі для творчих людей. Розташовується він на території Національного історико-культурного заповідника «Качанівка», що на Ічнянщині. Про це йдеться в дописі Деснянського басейнового управління водних ресурсів в одній із соцмереж. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Сновську відроджують місце відпочинку гостей та жителів міста

Палацово-парковий комплекс кін. ХVІІІ – поч. ХХ ст. «Качанівка» має площу 568,63 га, з них 125,5 га – це водне плесо чарівної річки Смош (басейн Дніпра). Річка Смош завдовжки 37 км тече територією Прилуцького та Ічнянського районів. Попри невелику довжину, на ній побудовані 12 руслових ставків. Один із них – ставок «Майорський», площею 34 га. Таку назву він отримав після того, як у 1749 році відійшов до нового власника – секунд-майора Михайла Івановича Каченівського.

Чимало талановитих письменників, композиторів і художників, які відпочивали на його берегах, згодом стали справжніми класиками мистецтва. Марко Вовчок і Тарас Шевченко, Микола Гоголь і Семен Гулак-Артемовський та Михайло Глінка, котрий створив у Качанівці свою найвідомішу оперу «Руслан і Людмила».

Від палацу до ставка веде мальовничий схил, біля якого ростуть екзотичні дерева віком понад 250 років. Обабіч водойми розрісся величний парк із рідкісними рослинами. Ансамбль доповнюють довгі алеї зі скульптурами й амфітеатром, романтичні руїни та кам’яні місточки.

Побувати на території заповідника варто в будь-яку пору року.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button