Суспільство

У 2022 році продукти можуть подорожчати на чверть: необхідна соціально-економічна стратегія

*Актуально

Рекордні ціни на енергоносії в 2021-му перетворюються на рекордні ціни на їжу у 2022-му.

Вартість продуктового кошику українців може зрости на 25-30%.

«Нові ціни на газ виявилися непідйомними для багатьох виробників і додаткові витрати вони готуються закласти у вартість своїх товарів, які в такому разі стануть непідйомними для більшості покупців», — заявив Ігор Романенко, депутат Чернігівської обласної ради від «Нашого краю».

Представники підприємств з різних галузей масово заявляють про ймовірне скорочення, а то й закриття виробництв, якщо ситуація не зміниться. У такому разі продукти не просто будуть дуже дорогими, а ще й деякі з них просто зникнуть з полиць у магазинах.

Чи не найбільше може зрости ціна на основний продукт кожного столу – хліб. Його вартість може підвищитися більше, ніж на 25-30%! Експерти вважають, що у 2022 році батон може коштувати 40-50 грн/кг.

Поки експерти не називають цифру, але очікується продовження зростання цін і на молочну продукцію. Її собівартість зростає через подорожчання кормів, дизельного палива, електроенергії. Також на ситуацію впливають скорочення поголів’я скота та об’ємів виробництва молока. І через високі ціни українці почали виключати молоко зі свого раціону: обсяги споживання на душу населення впали вже до 202 кг за прийнятої норми 340 кг, підрахували експерти.

Продовжує дорожчати і традиційна українська закуска – сало. Вже сьогодні на базарах за нього просять від 200 грн/кг, а головний делікатес -«генеральське» — коштує 300-350 грн/кг. При цьому спостерігається ще одна тривожна тенденція – скорочення виробництва. У 2021 році Україна імпортувала в чотири рази більше сала, ніж виробила. Значну частину ми провозимо з Польщі.

Тож логічно, що здешевлення продукту очікувати не варто. За оцінками експертів всі інші види м’яса також продовжать дорожчати у 2022 році. Наприклад, курятина може зрости на 30-40%.

Ще одним неприємним сюрпризом для українців стане ціна на картоплю.

У 2021 році всі овочі на борщ подорожчали в середньому у 2,5 разів. У минулому році ціни на моркву у два рази перевищили позаминулі, на цибулю – у 2,5 рази, капуста, як і буряк, стали дорожче в три рази. Подешевшала тільки картопля. Але у 2022 році вона своє у ціні може наздогнати. Експерти вважають, що її вартість виросте на 35%. А загалом борщовий набір обійдеться господиням на 15-20% дорожче, ніж у 2021- му.

Через очікуване зростання цін, в українському уряді заговорили про можливість запровадження продуктових талонів для найбільш незахищених верств населення. Реалізувати програму можуть через додаток «Дія» – за тим же принципом, як видавалися гроші вакцинованим громадянам. А щоб спробувати хоча б тимчасово утримати ціни уряд зобов’язав приватні видобувні компанії з 1 січня по 30 квітня 2022 року продавати 20% свого газу на українській енергетичній біржі, а також обмежив 25% націнку на газ, який продається виробникам борошна, житнього-пшеничного («Українського») хліба і батонів, молока, яєць та олії.

«Такими діями уряд ще більше заганяє ситуацію у глухий кут. Якщо змусити приватні компанії продавати газ за регульованою ціною, вони скоротять обсяги видобування, а отже й відрахування до бюджету. Через обмеження націнки видобувні компанії припинять продавати газ і «невигідним» покупцям», — зазначає Ігор Романенко («Наш край»).

Також на деякі соціальні продукти уряд запровадив граничний рівень торговельної надбавки 10%. Експерти вважають, що такі дії, по-перше, ведуть до дефіциту. По-друге, виробники просто почнуть маніпулювати з вагою та назвою. Наприклад, за ту ж ціну продавати вже не кілограм, а 800 грам. І, авжеж, підприємства спробують урізати витрати, використовуючи більш дешеві компоненти і економлячи на технологічних процесах, що може негативно позначитися на якості товарів.

Взяти під контроль стрімке зростання цін можна за рахунок цільових дотацій підприємствам на соціально значущі товари, вважає Ігор Романенко.

«Припустимо, що хлібозавод вробляє 20 видів продуктів, три з яких відносяться до соціально значущих. Тож, держава має компенсувати, наприклад, 30% вартості газу, який використовувався для виробництва цієї групи. А в перспективі єдиний спосіб подолання бідності – розбудова конкурентної економіки, стимуляція розвитку національного виробництва і власного видобування енергоресурсів, яке б могло забезпечити потреби всіх українців. Нам потрібна довгострокова економічна стратегія розвитку держави, яка б вела до поліпшення добробуту кожного громадянина», — упевнений депутат облради.

Ще статті по темі

Back to top button