Суспільство

У 9 громадах Чернігівщини запрацюють мультидисциплінарні команди для уразливих груп населення

9 громад Чернігівської області розпочинають запровадження мультидисциплінарного підходу для вирішення складних ситуацій найуразливіших груп населення. Цей підхід передбачає взаємодію фахівців з різних галузей, які тісно співпрацюють між собою з метою забезпечення якісних комплексних послуг конкретній людині або групі людей відповідно до виявлених потреб. Впровадженням підходу в області займається БО «Фонд боротьби з раком» в рамках Програми «Відновлення доступу населення до медичної допомоги» за підтримки Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».

В рамках роботи громад будуть створені мультидисциплінарні команди, які включатимуть сімейних лікарів, медичних сестер, соціальних працівників, психологів, представників інших організацій та установ, а також членів сім’ї пацієнта за потреби. Мультидисциплінарні команди надаватимуть послуги населенню Бобровицької, Новобасанської, Кіптівської, Козелецької, Менської, Березнянської, Талалаївської (селищної), Корюківської, Холминської територіальних громад на базі пяти центрів первинної медичної допомоги, що обслуговують дані громади. 

«Сучасні виклики потребують об’єднання всіх сил і засобів навколо послуг для людей. В умовах надзвичайного голоду кадрів, особливо в прикордонних громадах, мультидисциплінарний підхід є одним з варіантів зробити більше і краще з тим, що у нас є. Значна кількість населених пунктів, які розкидані між собою, вимагає впровадження цього підходу з компонентами мобільності як надавачів, так і отримувачів послуг», – висловився щодо впровадження мультидисциплінарного підходу в очолюваній ним громаді Корюківський міський голова Ратан Ахмедов. 

Формування мультидисциплінарних команд Чернігівщини розпочалося в рамках конференції «Відновлення послуг з охорони здоров’я на рівні громади», що зібрала для діалогу 6-7 червня керівництво Офісу Президента України, Міністерства охорони здоров’я України, Національної служби здоров’я України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, керівників органів місцевого самоврядування, соціальної сфери та охорони здоров’я. Управлінці, які відповідальні за загальну координацію на рівні громади, керівники медичних та соціальних закладів, взяли участь у практичному навчанні щодо впровадження мультидисциплінарного підходу: проаналізували наявні у їхніх громад ресурси та бар’єри, обговорили можливі моделі впровадження інтегрованого підходу, зважаючи на адміністративно-територіальні особливості. Надалі громади чекає формування мультидисциплінарних команд, оформлення відповідних нормативних документів, навчання та запуск нового виду послуг для своїх мешканців. 

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button