Суспільство

У бібліотеці Короленка презентували виставку архівних документів

21 серпня до Дня Незалежності України в Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка відбулась презентація та обговорення виставки архівних документів «Україна та Німеччина в 1918–2018 рр.: до століття встановлення дипломатичних взаємин». Експозиція, що складається із шести плакатів, розповідає про перші кроки України у цій царині, про налагодження дипломатичних зносин й укладання міжнародних договорів, першим серед яких став Брестський мир з Німеччиною, Австро-Угорщиною, Болгарією та Османською імперією. Представлено на виставці й законодавчі акти, дипломатичне листування, урядові телеграми, штатні розписи установ тощо, а також діяльність іноземних дипломатів в Україні та вітчизняних диппредставництв у Німеччині в 1918–1924 рр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Дня Незалежності України відкриється виставка «Заради майбутнього»

Документи доповнюють світлини перших українських уповноважених представників, які виводили Україну на міжнародну арену, виборювали її незалежність і захищали права українських громадян за кордоном. В заході взяли участь працівники закладів культури, освіти, представники громадськості, журналісти, краєзнавці, науковці.

Виставку підготовлено в межах проекту Сіверського інституту регіональних досліджень «Сприяння відзначенню 100-річчя українсько-німецьких міждержавних та дипломатичних відносин і залучення до ювілею громадськості» за підтримки Фонду Ганса Зайделя разом з партнерами – Науковим товариством історії дипломатії та міжнародних відносин, Міністерством закордонних справ України, Інститутом історії України НАН України, Сіверським центром післядипломної освіти, Дипломатичною академію України ім. Геннадія Удовенка при МЗС України, Українським вільним університетом у Мюнхені, Державною архівною службою України.

Ще статті по темі

Back to top button