Суспільство

У Білорусі неподалік Чернігівщини можуть розмістити радіоактивні відходи

У Білорусі на громадське обговорення винесено проєкт Стратегії поводження з радіоактивними відходами. У рамках нової Стратегії радіоактивні відходи БелАЕС пропонують розмістити на Гомельщині.

Про це повідомляє опозиційне видання «Флагшток».

Для цього пропонується створити новий централізований пункт захоронення, куди буде перенесено радіоактивні відходи з Мінська, Речицького району та БілАЕС.

Його точне місце розміщення наразі не визначено, пізніше на вибір буде запропоновано не менше як три альтернативні варіанти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині військовозобов’язані підроблювали документи та намагалися втекти (Відео)

У Стратегії зазначається, що пріоритетом користуватимуться території, які зазнали радіоактивного забруднення внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Зокрема, розглядають відповідні геологічні формації на Гомельщині: товщі глин і солі в районі Мозирського сховища газу або скельні породи поблизу кордону з Україною.

Розробники Стратегії стверджують, що розміщення централізованого пункту захоронення радіоактивних відходів стане точкою економічного зростання для обраного регіону. Щоб переконати в цьому громадян, планується розгорнути активну пропагандистську кампанію.

Наразі радіоактивні відходи в Білорусі зберігаються у двох місцях. Основний промисловий майданчик зі збирання та зберігання радіоактивних відходів розташований на околицях Мінська. Тут приймають і зберігають відходи з іонізуючим випромінюванням, наприклад, радіоізотопні сповіщувачі диму, калібрувальні джерела для дозиметричних приладів тощо.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button