Суспільство

У Білорусі неподалік Чернігівщини планують створити гігантське кладовище з крематорієм

У Білорусі в сусідній із Чернігівською Гомельській області оголошено громадське обговорення будівництва другого кладовища біля села Стукачівка. Тепер Стукачівське кладовище мають намір істотно збільшити.

Про це повідомляє видання «Флагшток».

Згідно з документацією, загальна площа земельної ділянки проєктованого об’єкта становить 150 гектарів. Площа вже наявного, першого кладовища в Стукачівці, становить 44 Га (за даними космічної зйомки на 2022 рік було освоєно близько 25 Га). Це означає, що після реалізації проєкту Стукачівське кладовище стане найбільшим у Білорусі – площі навіть нових мінських цвинтарів істотно менші. До цього найбільшим кладовищем у Білорусі було Північне кладовище в Мінську. Там на території 82 Га поховано понад 100 тисяч осіб.

У першу, другу і третю черги будівництва на кладовищі № 2 планують освоїти територію для традиційних поховань – на це відведено 127 Га. Виходячи зі сформованих нормативів поховання, на цій території можливе розташування 182 тисяч могил.

Найближчими до нового кладовища житловими поселеннями будуть: села Карналін (640 метрів), Стукачівка (840 метрів) і садове товариство Піщанка-1 (640 метрів).

Але головним пунктом у новому проєкті є будівництво крематорію і колумбаріїв – місць під поховання урн з прахом.

Наразі єдиний у країні крематорій, а також цвинтарі з колумбаріями, знаходяться в Мінську. Гомельчани, як і жителі інших регіонів Білорусі, змушені замовляти кремацію останків своїх близьких у столиці й очікувати тривалу чергу. Захоронювати урни також доводиться в Мінську.

Крематорій передбачає одночасне перебування двох траурних процесій: у ньому запроектовано дві траурні зали та дві кімнати для перебування родичів померлого.

Для оснащення крематорію необхідні дві газові печі – основна і дублююча на випадок ремонту. Кремаційні печі збираються закуповувати в Росії. Орієнтовна ціна однієї лінії, залежно від виробника, – від 25,2 до 31,6 млн білоруських рублів (близько 10 млн доларів).

Надійність печей в укладачів документа викликає сумніви. Дешева піч має імпортні запчастини, закупівля яких обмежена. Дорога піч є «імпортозаміщеною» копією чеської печі TABO-CS, наразі досвід експлуатації такої печі занадто малий.

Офіційно, за документацією, завершення четвертої черги будівництва заплановано на 2028 рік.

У реальності реалізація цієї ідеї може розтягнутися в часі на невизначений термін – у місцевому бюджеті просто може не знайтися грошей, порівнянних із вартістю капітального ремонту кількох шляхопроводів. Наразі не звучало офіційних заяв про конкретні дати будівництва крематорію.

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button