Суспільство

У Борзні вимагають прозорого виділення землі

*Актуально

Передача майже 100 га землі невитребуваних паїв на території Борзнянської громади розглядалася під час чергової сесії Борзнянської міської ради. Як повідомила депутатка міськради від «Нашого краю» Раїса Лук’яненко, ці питання не оприлюднювали заздалегідь – проєкти рішень депутати отримали в день сесії.

Згідно з документами, міська голова запропонувала виділити двом немісцевим компаніям 32 га землі в с. Мала Загорівка та 63 га – у с. Забілівщина. «Найбільше нас обурило, що це компанії, які не працюють на території Борзнянської громади, не платять тут податки, і їм виділяють значні площі землі без будь-яких соціальних зобов’язань для мешканців громади», – пояснила Раїса Лук’яненко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Земля повинна працювати на громаду: на Чернігівщині борються за збереження села (Відео)

Депутатка зазначила, що ці земельні питання спричинили жваву дискусію, в процесі якої було запропоновано механізм передачі землі зробити максимально прозорим процесом. «Нам варто оприлюднити інформацію, що є такий обсяг землі, який громада має намір передати в оренду. Одна умова – це орендна плата на рівні 12% нормативно-грошової оцінки землі, плюс – соціальна угода, яку запропонує орендодавець. Хто запропонує кращі умови для громади, той і орендуватиме цю землю», – наголосила вона.

Раїса Лук’яненко наголосила, що депутати міськради переслідують основний інтерес – наповнення місцевого бюджету та вирішення місцевих проблемних питань.

Цю позицію поділяє і депутат обласної ради від «Нашого краю», аграрій Валерій Колоша, який взяв участь у засіданні сесії.

«Основне завдання місцевої влади – створити прозорі конкурентні умови для орендарів землі, аби поповнювався бюджет громади, а місцеві жителі мали зиск у вирішенні важливих для них проблемних питань завдяки партнерству громади й інвесторів, які орендують землю», – впевнений він.

За підсумками обговорень, суперечливі земельні питання зняли з розгляду Борзнянської міськради. Долю майже 100 га землі громади вирішуватимуть на наступній сесії Борзнянської міськради.

Пресслужба обласної організації ПП «Наш край»

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button