Суспільство (відео)

Земля повинна працювати на громаду: на Чернігівщині борються за збереження села (Відео)

Сьогодні село стоїть на межі виживання. Демографічна криза ставить під загрозу існування шкіл, дитячих садочків, медичних закладів тощо.

«Ви закриєте школу в якомусь селі, закриєте ФАП – і так швидко ви підійдете до центру. До Дмитрівки. Але якщо ви знищите ті села, повірте, Дмитрівка жити також не буде. Далі її будуть кудись знову приєднувати», — Валерій Колоша, депутат Чернігівської обласної ради («Наш край»).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Громадам Чернігівщини не передали агроліси: наслідки для розвитку територій

Наразі в багатьох невеликих аграрних громадах Чернігівщини, яскравим прикладом яких є Дмитрівська громада, обговорюють шляхи фінансових надходжень, що забезпечили б утримання всієї інфраструктури села. На думку депутата обласної ради від політичної партії «Наш край» Валерія Колоші та голови Дмитрівської громади Валентина Бойка, на сьогодні врятувати непромислові громади може лише оренда комунальної землі.

«Ми хочемо, щоб земля перебувала в оренді, були надходження до бюджету», — Валентин Бойко, селищний голова Дмитрівської громади.

«Якщо земля в оренді – це від 8 до 11 тисяч за гектар. Там 200 гривень громада отримає, а тут 8-11 тисяч», — Валерій Колоша, депутат Чернігівської обласної ради («Наш край»).

Роздати землю з майбутнім її перепродажем – це злочин, що поставить хрест на соціальній сфері сільської місцевості.

«Громади… задача. Хто розумний… залишити цю землю, здавати її в оренду. Я розумію, якщо у вас є фермер, у якого є 10 корів, то насамперед такому треба дати, щоб тут були робочі місця, податки ішли. А земля повинна бути в оренді, тоді ви врятуєтеся», — Валерій Колоша, депутат Чернігівської обласної ради («Наш край»).

Землю повинні отримати ті, хто її оброблятиме, решта землі має працювати на всю громаду, на її майбутні перспективи, наповнюючи бюджет і, відповідно, забезпечуючи фінансування освіти, медицини, комунальної сфери, підтримку людей, які опинилися в скрутних життєвих обставинах.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button