Суспільство

У Борзнянському лісгоспі знають, як збільшити популяцію лосів (Відео)

Ліс – одне з українських багатств, яке нещадно розкрадають. За останні роки тільки на Чернігівщині ділки незаконно вирубали тисячі кубометрів здорового лісу, завдавши державі багатомільйонних збитків.

У Борзнянському державному лісгоспі запевняють: цьогоріч площа підприємства в розмірі 16,5 тисяч гектарів, вкритих лісом, не постраждала від непроханих лісорубів. Тут прискіпливо ведуть облік своїх угідь.

— Загальний запас деревини – 4 мільйони 154 тисячі метрів кубічних, — Володимир Рибалко, головний лісничий ДП «Борзнянський лісгосп».

У складі лісгоспу – 6 лісництв, загальною площею майже 19 тисяч гектарів. Аби вберегти ліси, працівники державного підприємства докладають чимало зусиль.

— Знаєте, скільки зараз негативу чути про лісничих, що тут тільки все погано: рубають, продають і більше нічого. Це зовсім не так. Проводимо роботу силами лісової охорони, залучаємо правоохоронні органи – це і патрулювання лісів, і рейди, і чергування як у денний час, так і в нічний, — Володимир Рибалко, головний лісничий ДП «Борзнянський лісгосп».

У лісгоспі проводять планові рубки лісу, так звані головні, коли зрізують стиглі дерева, а також санітарні вирубування. Задля збереження балансу – на зрубах висаджують нові ліси. Здебільшого це сосна, дуб, вільха та береза.

— Якщо цього року взяти… при плані 90 га створення лісів на зрубах фактично ми посадили 112 га. Крім того, створюємо ліси на малоцінних землях, — Володимир Рибалко, головний лісничий ДП «Борзнянський лісгосп».

Не менше уваги в лісгоспі потребує і мисливське господарство. Звіриними угіддями тут завідує людина знатного роду – праправнук самого Пантелеймона Куліша. Мисливствознавець Віталій Куліш розповідає: серед тварин водиться і такий привабливий для браконьєрів лось.

— Десь 8-10 голів. Такий вид зараз дуже мігрує, адже багато факторів занепокоєння. Сьогодні може бути 10, завтра 8, ну, вже з’явились перші приплоди. Буквально 5 років тому лося взагалі не було в нашому районі, — Віталій Куліш, мисливствознавець ДП «Борзнянський лісгосп».

Тварин, які живуть на території лісгоспу, охороняють пильно. Але Віталій Куліш бідкається: перед сучасними браконьєрами часом у них просто немає шансів.

— Зараз стільки зброї, стільки приладів нічного бачення, глушників, тепловізорів. Хто займається браконьєрством, у них усе це є. У нас як у державних працівників немає нічого, — Віталій Куліш, мисливствознавець ДП «Борзнянський лісгосп».

А тому щороку десятками складають протоколи на браконьєрів. Але до суду доходять лише кілька справ.

— Довести, що ви добули цю тварину, дуже важко з нашим законодавством. Можна навіть спіймати в лісі. Добув лося чи кабана, він стоїть біля нього і можна не довести. У законі чітко не написано, треба довести, відео. Будь-який суд і адвокати гасять ці справи повністю, — Віталій Куліш, мисливствознавець ДП «Борзнянський лісгосп».

Не погоджується мисливствознавець і з прийнятим 25-річним мораторієм на відстріл лосів. Каже, це справі не допоможе.

— Від того, що заборонили лося відстрілювати, його не побільшає, ніколи,  прибрати треба весь фактор хвилювання, законодавство переробити, щоб були більші штрафи, доказова база простіша, — Віталій Куліш, мисливствознавець ДП «Борзнянський лісгосп».

А поки в законодавстві все по-старому, працівники лісгоспу докладають усіх зусиль, аби поголів’я тварин у лісах збільшувалось. У господарстві 12 підгодівельних майданчиків. Тварини тут усю зиму ласують кукурудзою, висівками, вівсом, сіллю.

Для десятка кабанів, які ще залишились у господарстві після депопуляції через африканську чуму свиней, біля майданчиків облаштовані купальні. Це звичайна яма, куди заливають нафтопродукти. Робиться це для того, аби на тілі не заводились шкідники.

Читайте новини ЧЕline у Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button