Суспільство

У чернігівському «тубдиспансері» розповіли про наслідки реформи

Одним із найвразливіших медичних закладів Чернігівщини, що найбільше міг постраждати від впровадження другого етапу медичної реформи, вважалося комунальне некомерційне підприємство «Чернігівський обласний медичний центр соціально значущих та небезпечних хвороб».

Тому ЧЕline поцікавився в генерального директора закладу Миколи Дейкуна, які сьогоднішні наслідки вступу реформи в дію.

«Реформа набула чинності. Єдине, що контракту станом на 8 квітня ніхто з нами не підписав. Ми без копійки грошей. Усі документи ми подали. «Служба здоров’я» нам прислала контракти, ми їх підписали та відправили назад, тепер вони повинні прийти до нас вже підписані і ми повинні отримати платіжки та відправити в казначейство. Поки нічого цього немає. Сидимо на «голодному пайку», – розповідає Микола  Дейкун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медиків чекає грандіозне скорочення: в Чернігові розповіли про другий етап реформи охорони здоров’я

Щодо скорочень, то «головний лікар» розповідає, що 31 березня вже скоротили понад 200 осіб, а з 12 травня планують скоротити ще більше ніж 200.

Згідно з реформою, не функціонуватиме діагностичне відділення з 12 травня. Були закриті по області всі фтизіатричні відділення, потім на заміну їм відкрили лише два (в Ніжині та Прилуках) фтизіатричні кабінети, де по одному лікарю та одній медсестрі. Зробили це, за словами Миколи Дейкуна, на прохання первинної ланки і в перехідний період.

Ці два кабінети в штаті, в народі кажучи, «тубдиспансеру». Крім цього, працюють фтизіатри по районах, у штаті районних лікарень.

«Ще в нас залишилось хоспісне відділення, яке ніким наразі не фінансується. Там переважна більшість – безхатченки. Від них нікуди не дінешся. Цих людей ніхто в нас не забере, вони не потрібні нікому. Сьогодні йдуть перемовини з обласною владою. Вони не відмовляються фінансувати, але зараз триває пошук коштів», – розповідає Микола Дейкун.

Щодо людей, яким довелося піти із закладу, то їх кількість – 20 осіб. Від початку року їх було 40, когось родичі позабирали, хтось пішов туди, де жив раніше. 20 людей залишилися в закладі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button