НовиниСуспільство (відео)

Медиків чекає грандіозне скорочення: в Чернігові розповіли про другий етап реформи охорони здоров’я (Відео)

Сотні хворих на вулиці, копійки на лікування небезпечних хвороб і тотальні скорочення медпрацівників. Приблизно такий вигляд мають перспективи впровадження другого етапу реформи охорони здоров’я, що стартує з 1 квітня.

«Якщо не буде знайдено фінансування, ми повинні будемо скорочуватися», — Володимир Ященко, генеральний директор Чернігівської обласної психоневрологічної лікарні.

«Люди всі попередженні про звільнення – 370 осіб, решта – про зміну умов праці. Що стосується заробітної плати, то, мабуть, усім будемо пропонувати мінімальну заробітну плату», — Микола Дейкун, генеральний директор «Чернігівського обласного медичного центру соціально значущих та небезпечних хвороб».

Медики кажуть: реформа потрібна, але стільки незрозумілостей і невизначеностей, якими вона зараз супроводжується, примушують сумніватися в доцільності її негайного впровадження. Щодо побоювань солідарні з медиками й містяни.

«Вважаю, що перший етап нічого доброго не приніс. А від другого етапу нічого хорошого також не чекаю».

«Чого очікуємо? Щоб щось змінилося в медицині. – А вважаєте, зміниться? – Вважаю, що ні».

«Я вважаю, що нічого хорошого не буде. Знаю, закривають деякі медичні установи. А куди ж хворим діватися?»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під 20 тисяч гривень: медреформа значно підвищила зарплати лікарям

Серед негативу, по-перше, – це надзвичайно низькі ставки на лікування майже всіх хвороб. В установах зазначають, що кошти, виділені на лікування одного хворого від того чи іншого захворювання, надзвичайно мізерні.

«Це невелика сума і навряд чи буде достатньою для лікування хворого», — Володимир Ященко, генеральний директор Чернігівської обласної психоневрологічної лікарні.

«На медпрепарати, на медичні засоби, на заробітні плати всього персоналу. Пральня хворих і все, все, все», — Володимир Пулін, заступник начальника управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА.

«Наприклад, на сьогодні випадок лікування туберкульозу коштує 115 тисяч. Зараз служба здоров’я за нього виплачуватиме 20 тисяч. Лікування зуба одного – 9 гривень. На ті гроші, які може надати Національна служба здоров’я, прораховувала дитяча стоматполіклініка, вони зможуть утримувати лише двох лікарів. Інші повинні піти на вулицю», — Володимир Пулін, заступник начальника управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА.

До прикладу, в стоматології на лікування одного зуба виділяється… 9 гривень. Головний лікар дитячої стоматполіклініки Володимир Струц від коментарів відмовився, тоді як коли весь заклад гудить чи то про закриття, чи то про значне скорочення  працівників.

«Не зрозуміло, в якому напрямку повинен рухатись заклад. Тариф низький – 9.19 грн. Не вистачить навіть зуб вирвати. Тому не зрозуміло взагалі, що робити в такій ситуації», — Владислав Кухар, начальник управління охорони здоров’я ЧМР.

Наступне. Не всі групи медичних послуг будуть фінансуватися. До прикладу, стоматологія стане офіційно платною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медична реформа: чернігівці поділились враженнями від змін

«Пакети підписані лише на дитячу стоматологію та стоматологію дорослу невідкладну. Загалом стоматологія в усьому світі платна», — Володимир Пулін, заступник начальника управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА.

Ще гірша ситуація з частиною хворих, які, по суті, є безхатьками та перебувають на лікуванні в тубдиспансері та психоневрологічній лікарні.

«Дуже цікаве питання, куди подіти хронічних хворих, які не потрапляють до тих пакетів надання послуги. Ті самі психіатричні, туберкульозні, соціально неадаптовані. У яких немає житла, родичів. І кількість таких хворих у цих закладах це до 30%», — Володимир Ященко, генеральний директор Чернігівської обласної психоневрологічної лікарні.

Кошти на їх утримання треба буде збирати з органів місцевого самоврядування. Вже сьогодні є понад ста пацієнтів, а це майже половина всього стаціонару тубдиспансеру, які не отримають коштів на своє лікування.

Наступне ноу-хау, яке в разі впровадження обернеться на «головний біль» медичних установ, – це умови укладення договорів зі Службою здоров’я. Наприклад, анестезіологи.

«Якщо в тебе немає двох анестезіологів… Навіть якщо ти не надаєш хірургічну допомогу, все одно ти повинен їх мати. Якщо не маєш, то не можеш отримати пакет і не зможеш утримувати своє терапевтичне відділення», — Володимир Пулін, заступник начальника управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА.

Цікавою є ситуація і з послугами, нетиповими для медичних закладів. Приміром, харчоблоки. Їх рекомендують прибрати, а харчування замовляти у спеціалізованих установ. Так, для психоневрологічної лікарні харчування на рік коштувало 8 мільйонів, у разі змін сума буде іншою.

«Якщо ми купуватимемо цю послугу, то нам знадобиться близько 50 мільйонів. Відчуємо різницю – 8 мільйонів і 53 мільйони», — Володимир Ященко, генеральний директор Чернігівської обласної психоневрологічної лікарні.

І, звісно, мабуть, найбільш болючим стане скорочення працівників медустанов. Оптимізм вселяє лише те, що наразі триває діалог медзакладів із Національною службою здоров’я задля вирішення проблемних питань. Тому всі в очікуванні змін, що хоча б якось згладять медичне реформаторство що насувається на нашу область.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button