Суспільство

У Чернігові аномально рано зацвіли липи

Усі добре знають, що другий місяць літа має назву липень. І не випадково, адже за звичних умов, за звичайної кліматичної ситуації липа починає квітувати в другій половині червня – на початку липня. Цей період триває десь 10-12 днів.

Нині ж знаний на Чернігівщині еколог Юрій Карпенко звернув увагу на масове квітування лип у Чернігові. Цією новиною віні поділився з ЧЕЛАЙН. 

«У Чернігові масове квітування садових форм липи відбувається в межах вулиць Івана Мазепи та Олександра Довженка й інших центральних вулиць, де і тепліше, і температурні показники більш позитивні, ніж за містом.

Тепер можна говорити про те, що справжнє літо настало значно раніше, аніж за календарем», – зазначив Юрій Карпенко.

За його словами, в Україні зростають і культивуються сім видів лип. Три найбільш поширені – це липа серцелиста, липа європейська та липа широколиста. Це дерева помірного клімату, вони пізно квітують, порівняно з іншими деревами. Бо квітки закладаються на однорічних пагонах. Тобто квітування липи, яке бачать чернігівці,  – це квітування одного з найбільш пізніх дерев у нашій флорі.

«Цьогоріч липа нас здивувала і трішки порадувала раннім рясним квітуванням. Основна причина полягає в тому, що лютий і березень були більш теплими місяцями і розвиток самого дерева розпочався раніше за норму. І більш тепла погода в квітні сприяла тому, що інтенсивніше процеси розвитку відбулися, том ми сьогодні бачимо квітування. Деревця радують жителів нашого міста. Зараз і на вулиці Молодчого квітує липа. Навіть липа, яку кронували й обрізали та формували, також дає значний приріст і цьогорічне масове квітування», – розказав Юрій Карпенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Війна в об’єктиві»: відзначать авторів найкращих журналістських робіт про війну

Еколог зазначив, що однозначно вбачати тільки позитив чи негатив у ранньому квітуванні липи не можна. Адже на ситуацію треба дивитися з різних поглядів.

«Якщо з погляду запаху й аромату та літньої погоди – це чудово. А з другого боку, якщо дивитися в контексті практики, трішки негативно для пасічників. Бо вони звикли мати суто липовий мед, коли липа квітує в кінці червня – на початку липня. А нині липовий мед буде трохи змішуватися з квітковим, бо на заплавних луках квітує лучне різнотрав’я.

З третього боку – природа координує свої процеси, відгукуючись на ті зміни, що в ній відбуваються, зокрема й кліматичні. Хоча якщо говорити про заміські території, лісові ділянки, то лісова форма липи трішки пізніше квітуватиме.

Але все одно цьогоріч липа на два тижні раніше проявила себе», – наголосив Юрій Карпенко.

Ірина Осташко

Фото – Юрій Карпенко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button