Суспільство

У Чернігові досі не ходить транспорт, за свідоцтвами про смерть стоять черги

Чернігів став Північним форпостом у боротьбі з російською армією, понад місяць рашисти тримали його в блокаді, але взяти місто, тим паче просунутися до Києва з його боку -російським військовим не вдалося.

Зараз вулиці Чернігова майже порожні, громадський  транспорт не працює. У центрі міста взагалі така тиша, що здається і вітер помер, йдеться в ТСН.

38 днів облоги, але російські війська Чернігів так і не змогли окупувати, тому місто не лише обстрілювали по периметру, а й бомбили з неба. Чернігів знищено, місцями без перебільшення зрівняно із землею, але місто не втратило свою міць та історичний дух. Древні храми посічено російською артилерією. Місто обстрілювали без кінця-краю, люди цілодобово сиділи в підвалах.  Собори  пошрамовані, але вистояли після російських військ.

Багатоповерхівки після авіабомбардувань узагалі зяють величезними ранами. Кількість жертв у  Чернігові  остаточно не встановлено, але за свідоцтвом на смерть — черги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові не лишилося жодної лікарні – все зруйновано окупантами

А  дерев’яні хати, якими славиться Чернігів, від вибухової хвилі складалися в купу дощок. Довжелезні вулиці приватних секторів просто чорні від обвуглених будинків.

Коли Олександр Пуськов  повернувся до рідного Чернігова,- відразу поїхав подивитися чи вистояв  його улюблений дім. Дерев’яне мереживо  на ньому Сашко відновлював разом з іншими. «Ми з друзями стежили, ми розуміли, щоб не сталося, ми все відбудуємо. В першу чергу я переживав за людей», — каже чоловік.

Без світла, газу, води чернігівці жили місяць — у дворах іще можна побачити імпровізовані груби, їх робили з цегли розбомблених будинків, люди голодували. «Важко звичайно, але тримаємось, сподіваємось, що все буде добре», — кажуть місцеві.

Та місто все одно оживає, хоча ще не всі наважуються всміхатися. Ушкоджені рашистами дерев’яні будинки з мереживом, волонтери обіцяють відновити. Вони переконані — туристичний потенціал у міста  знову  зросте. Головне — вистояти.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button