Суспільство

В Ічні знімають і дивляться кіно та збирають гроші для ЗСУ

Нещодавно в Ічні відбулася вагома для міста культурна подія – прем’єра фільму «Шанс», у якому головну роль зіграла місцева знаменитість – маленька дівчинка Кіра Левченко. Знімали та монтували фільм працівники місцевої галузі культури.

Також важливо, що покази супроводжує благородна акція – збір коштів для ЗСУ.

Ічнянцям хотілося якось цікаво відзначити свято Івана Купала. Але нині масові заходи та гуляння заборонені. Між тим, заборона на заходи – не нова, а тому в період карантину працівники культурної галузі вже навчилися виходити з такої ситуації – організовували онлайн-привітання, тобто знімали невеличкі відеоролики. Але до свята Івана Купала прагнули чогось більшого, ніж звичні ролики.

«І наш режисер сказав: «А давайте знімемо якийсь фільм і покажемо його у нас у підвалі. Наприклад, для дітей переселенців».

Тоді я запропонувала облаштувати підвал під кінотеатр і показати фільм, який знімемо, всім зацікавленим. Чому б і ні? Отак ми замахнулися хоч на короткометражний, але фільм», – у коментарі для ЧЕline зазначила Марина Вітик, начальник відділу культури і туризму Ічнянської міської ради.

Працювали над фільмом приблизно місяць. Самі зйомки тривали 10 днів, а потім було багато роботи над відеоматеріалом, зокрема монтажем, озвучуванням.

222

До речі, задумка режисера картини полягає в тому, що головна героїня – маленька дівчинка – це Україна, яка бореться за свою свободу та долає всілякі негаразди на своєму шляху. Зрозуміло, що фінал картини – щасливий.

У фільмі всі інші ролі грали працівники галузі культури, а в масовці задіяні їхні діти.

Паралельно з роботою над фільмом відбувалося облаштування підвалу-кінозалу.

«Збили такі собі дерев’яні диванчики, власноруч яскраві наволочки пошили, лампочками новорічними простір прикрасили. Що мали, все туди стягнули для облаштування інтер’єру, щоб гарно було. Зробили також тематичну інсталяцію, використовуючи колоди, пеньочки, очерет, Марену нарядили», – розповіла Марина Вітик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителі села з прикордоння готували та передавали для оборонців Чернігова тушонку, паштет і сало (Фото)

Прем’єра вдалася на славу. Глядачам усе сподобалося, зокрема голові громади разом із заступником. Були приємні сюрпризи і для головної героїні стрічки – маленької Кіри. Їй подарували іграшки і тортик для неї спекли.

П’ять наступних показів, по три сеанси на день, теж пройшли вдало.

«Кінотеатр у нас доволі маленький, тому ми проводили покази за попереднім записом. І задля безпеки ми не повідомляли в соцмережах про час показу. Люди залюбки приходили й дивилися, дехто навіть не раз», – повідомила пані Марина.

За її словами, відгуків дуже багато і приємно, що позитивні. Але на прем’єрі всі люди, причетні до створення фільму, дуже хвилювалися.

«Як вийшов трейлер до фільму, навіть мали відгуки: хіба так можна, це якийсь фільм жахів, нащо таке знімаєте… Після прем’єри негативних відгуків, зокрема я, не чула», – розповіла Марина Вітик.

Тож нині всі охочі вже стрічку побачили, бо місто не дуже велике. А вчора цей фільм уже з’явився у відкритому доступі у фейсбуці. Втім, у кінотеатрі дивитися цікавіше, за таким відпочинком усі вже скучили, у залі панує своя особлива атмосфера. Та й узагалі – зручно та класно. І якщо збереться група глядачів, кінопоказ відбудеться.

«Плануємо наш підвал використовувати надалі. Імовірно, будуть вистави для дітей, можливо, ляльковий театр. Як воно піде, побачимо.

І цей тепер уже кінотеатр – це бомбосховище наших працівників Центру культури і дозвілля, тому тепер там затишніше пересиджувати повітряні тривоги», – пояснила начальник відділу культури і туризму Ічнянської міської ради.

111

Нині варто зробити маленький відступ про Кіру Левченко. Адже вона у своєму рідному місті стала знаменитою завдяки кліпу до Дня захисту дітей «Зупиніть війну».

«Садочки під час війни закриті, то наш спеціаліст відділу культури Вікторія, мама Кіри, брала доньку з собою на роботу. І якось Кіра сидить, дивиться мультики та пісеньку мугикає. Я запропонувала розучити якусь пісеньку з Кірою і записати відео. Потім вирішили зробити кліп. Над ним працювали: звукооператор, відеооператор, мама Кіри, Кіра, я і ще людина з дроном – щоб знімати згори. Тобто була така маленька в нас команда. І, зважаючи на відгуки, нам усе вдалося», – розповіла Марина Вітик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 4-річна дівчинка з Чернігівщини вразила Україну кліпом про війну (Відео)

Тепер – знову про фільм. Усі перегляди були безкоштовні, а вхід – вільний. Адже нині, на жаль, багато людей не можуть собі дозволити заплатити навіть символічну суму. Але хто мав бажання і можливість, міг долучитися до збору коштів для ЗСУ.

«Наші земляки нині на Сумщині, на кордоні, їм дуже потрібні каремати. Тож ми зібрали на цю потребу трішки грошей – 3815 гривень. Щоправда, у день прем’єри ми скриньку не поставили. Якби так зробили, то, думаємо, вдалося б зібрати більшу суму», – повідомила Марина Вітик.

Отак культурний фронт в Ічні наближає нашу спільну Перемогу!

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button