Суспільство

У Чернігові громадські організації допомагають вирішувати проблеми жінок (Фото)

Повномасштабне вороже вторгнення негативним чином вплинуло на всі сфери суспільного життя, зокрема на тендітні жіночі плечі почасти звалилася важка ноша різних непідйомних проблем. Утім, у таких ситуаціях варто не зневірюватися і не замикатися, а звертатися по допомогу.

Особливо важко нині людям, які через війну втратили все майно, що наживали роками, і тепер опинилися фактично без нічого.

Вікторія Маркова є куратором деяких чернігівських вулиць і провулків, які на початку 2022 року були під постійними ворожими обстрілами, а це 114 домогосподарств, 74% яких нині непридатні для життя.

«Люди там не живуть, хіба що обробляють свої городи. Умови маємо дуже складні, причому в усьому. У одних води немає, в інших – газу чи електрики. Ми нині фактично виборюємо право на своє існування», – ледь стримує сльози Вікторія Маркова.

Та попри біль, люди вирішили об’єднатися та співпрацювати спільно з усіма фондами й організаціями, які можуть надати хоча б якусь допомогу.

«До нас приїздило багато іноземців, і ми помітили, що всі інтерв’ю, які відбуваються з нами, дуже нас травмують. Психологічний стан наших людей складний. Бо є люди, які прожили там усе життя, яким нині по 73 роки. Вони все життя будувалися, облаштовували свої оселі, а нині в них дуже сумні думки в голові. І їх так само треба якось об’єднувати, їм також потрібні якісь маленькі радощі.

У нас, окрім майна, розбомблено все, зокрема наше щастя, радощі. Живемо щасливими спогадами та віримо в щасливе майбутнє, ЗСУ і дуже чекаємо на Перемогу, щоб жити, творити і відновлюватися», – зазначає пані Вікторія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збирають урожай і готуються до зими: реалії життя на Чернігівському прикордонні

Тож за таких обставин людям напрочуд важливо не забувати про себе, навпаки – піклуватися про своє здоров’я, продукувати позитивні думки.

Антоніна Федорченко, голова громадської організації «Жіночий формат» розповідає, що упродовж двох місяців разом із однодумцями працює над проєктом, що має назву «Школа стійкості та жіночого здоров’я». Це три заходи про три сфери жіночого здоров’я – фізичне, психологічне та соціальне. А ініціатива «Теревені. Як бути зібраним та де шукати допомогу: про можливості взаємопідтримки та точки співпраці для жіноцтва» – це традиційний майданчик для обговорення, де збирають представників організацій, здебільшого жіночих або тих, які працюють із жінками та надають різнопланову допомогу.

Аби жінки отримали інформацію, куди вони можуть звернутися по підтримку в разі потреби. Адже є дуже багато організацій, які надають допомогу жінкам.

«На початку тренінгів ми побачили, що брали в школу жінок, у яких був надто знедолений вигляд, які втратили сенс життя, особливо з чернігівського мікрорайону Бобровиця, що надзвичайно постраждав від ворожих обстрілів. І нині ми бачимо, що з допомогою «єВідновлення» люди, які мали незначні пошкодження житла, відновили будинки. А ті люди, які втратили майно на 100%, не мають нічого й досі.

Через війну в жінок загострилися проблеми зі здоров’ям. Адже на фоні стресу «вилізло» дуже багато різних хвороб. А жінки, чоловіки яких воюють, перебувають у постійній тривозі та страху за них. Працюємо з багатьма дружинами військових. Не оминаємо увагою і жінок із числа ВПО.

І що все недарма, розуміємо, коли через деякий час після наших тренінгів жінки кажуть: «Ви показали, що є для чого жити і шукати нові сенси», – розповідає Антоніна Федорченко.

Наразі активна співпраця відбувається з жінками з двох громад – Чернігова та Киселівки. Ось один із прикладів такої співпраці.

«Поки жінки здобуватимуть нові компетенції, ми будемо займатися з їхніми дітками. Працюємо щодня, крім суботи та неділі, на базі нашого Чернігівського навчально-реабілітаційного центру №2. І туди до нас приводять діток, нині вже після навчальних занять, а влітку щодня упродовж усього дня вони мали можливість у нас бути. Ми займалися з дітьми арттерапією, подоланням наслідків посттравматичного синдрому, лікувальною фізкультурою, влаштовували цікаві екскурсії й активності. А в цей час матусі цих дітей, а це і представниці ВПО, багатодітні мами, матері, які виховують дітей з інвалідністю, могли навчатися, реалізовувати себе у професійній діяльності. Бо якщо матуся весь час тільки з дітьми, то, певна річ, що вона не може реалізувати себе в професійній діяльності.

Також ми є регіональним осередком БФ «Карітас – Спес» і надаємо гуманітарну допомогу або у вигляді медичних ваучерів жінкам певних категорій. Також у нас буде нова програма «Набори «Тепла постіль» для уразливих категорій населення», – повідомила Регіна Гусак, голова правління громадської організації «Жменя».

Важливо, що є приклади, коли мами завдяки такій допомозі знайшли собі роботу. Зокрема, один із останніх прикладів – матуся, яка відкрила ФОП і вдома ремонтує одяг.

«А в неї синочок має складний ступінь інвалідності. І ця мама мала категорію А, тобто мала сама доглядати за дитиною і не могла бути офіційно працевлаштованою. Відкриття ФОПу для надання послуг вдома стало для неї виходом», – пояснює Регіна Гусак.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button