Суспільство

У Чернігові майбутнім водіям пропонують проїхатися в спеціальних «п’яних» окулярах (Фото)

Сьогодні, 22 жовтня, Регіональний сервісний центр МВС у Чернігівській області розпочав серію профілактичних тренінгів для майбутніх водіїв «Випробуй у безпеці».

Мета такого проєкту – виробити чітке усвідомлення небезпеки керування транспортним засобом у стані сп’яніння. Окуляри імітують вплив алкоголю на поведінку людини та допомагають усвідомити ризики керування в нетверезому стані й уникнути їх.

Майбутні водії, одягнувши окуляри, виконали перелік елементарних вправ для перевірки на алкоголь. В ігровій формі ми мали можливість продемонстрували, що буває, коли людина нехтує правилами дорожнього руху та сідає за кермо в стані алкогольного сп’яніння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Водії-новачки можуть залишитися без посвідчень

Перед початком заходу поліцейські розповіли присутнім, що навіть великі штрафи не зупиняють автомобілістів перед п’яним кермуванням. Кількість дорожньо-транспортних пригод невпинно збільшується, за 9 місяців 2019 року  зафіксовано 114 769 випадків, що на 7,0 тис. більше, ніж у 2018-му. Серед них 18446 – із потерпілими. Загинуло – 2369, травмовано – 23 476 осіб. За 9 місяців 2019 року зафіксовано збільшення кількості дорожньо-транспортних пригод за участі нетверезих водіїв. Чернігівська область займає лідерські позиції в сумній статистиці.

Учням автошколи запропонували пройти своєрідну квест-кімнату та подолати всі вимоги до Правил дорожнього руху напідпитку. Кожен майбутній водій по черзі одягав окуляри та проходив «смугу перешкод». Крок за кроком долаючи пряму та хвилясту лінії, водії ділилися враженнями та своїми відчуттями від ефекту алкоокулярів.

— В очах відчувається розмитість і сильна дезорієнтація. Відчуття – ніби ти щойно з бодуна. Зняв окуляри – і в мене голова ще трішки паморочиться. Ще раз переконався, що за кермо п’яним ніколи не сяду, і воно нікому не потрібне. Людина не може на 100% бути впевненою, що в стані алкогольного сп’яніння вона миттєво зреагує на певну дорожню ситуацію, – зазначив один із учасників експерименту. Варто пам’ятати, що окуляри впливають лише на очі, тобто на рецептори, які є основними під час керування. Проте в нетверезої людини страждає мозкова діяльність, відповідно, і координація рухів. Тому ризик створення аварійної ситуації п’яним водієм зростає в кілька разів.

Ці окуляри створені, щоб попередити про небезпеку керування автомобілем у нетверезому стані, – зазначила під час їх презентації Людмила Тютіна, заступник начальника Регіонального сервісного центру МВС у Чернігівській області. – Вони створюють так званий ефект «під мухою», тобто імітують стан алкогольного сп’яніння, щоб майбутні водії відчули, як навіть невелика доза алкоголю в крові унеможливлює буде-яке подальше керування машиною.

Із метою підвищення громадської свідомості майбутніх водіїв Регіональним сервісним центром МВС у Чернігівській області було подаровано автошколі набір алкоокулярів «DrunkBustersGoggles», тож майбутні водії Чернігівщини матимуть змогу протестувати «DrunkBustersGoggles» під час навчання в автошколі.

Окрім окулярів, до комплекту додається устаткування, матеріали, що пояснюють принцип дії окулярів, а також спеціальні анкети, які заповнюють до та після тренінгу, щоб оцінити його ефективність.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button