Суспільство

У Чернігові оперативний штаб обговорив початок опалювального сезону

Засідання оперативного штабу з питань підготовки та роботи господарського комплексу і соціальної інфраструктури в осінньо-зимовий період 2020/21 року пройшло в Чернігові. Формат роботи штабу полягав у доповідях представників громад про підготовку до холодів. Їхні доповіді з проблемних питань коригували перший заступник голови Чернігівської ОДА Віталій Загайний і директор департаменту житлово-комунального господарства Володимир Кривенко.

Слід зазначити, що згаданий штаб ближче до зими збирається регулярно. Це вже четверте засідання.

Обговорили готовність об’єктів теплової мережі, мережі водопостачання, готовність житлово-комунального комплексу та соціальної сфери (школи, садочки тощо). Загалом встановили, що на 80% всі згадані об’єкти вже готові до зимово-осіннього періоду.

Учасники доповідали і перебуваючи особисто в залі, і через онлайн-платформу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опалювальний сезон в Ніжині буде припинено

Першим на засіданні виступив заступник голови Носівської громади Олександр Яловський, який розповів про готовність сфер до опалювального сезону. Проблемним стало питання переходу людей з оплати ставки за воду за прописану особу – на оплату за лічильником.

«Наразі в нас понад 5000 домогосподарств із лічильниками холодної води, і лише 320 без лічильників, тобто оплата нараховується на кількість прописаних», – сказав Яловський. У відповідь заступник голови ОДА зазначив, що вартість холодної води в розмірі 12 гривень за місяць за людину, зважаючи на ціну за куб води 14,8 грн, не стимулює людей встановлювати лічильники.

Окремо присутні обговорили взаємовідносини громад із «Чернігівгазом» у розрізі вчасної підготовки останнім проєктів на становлення вузлів обліку газу та необхідної кошторисної документації.

Також обласне керівництво попросило громади враховувати на опалювальний сезон не лише вартість теплоносіїв, але й поточні витрати. «Підключення і процедура переходу з одного виду опалення на інше – це досить затратно, і на це потрібен час. Не повторюйте помилок інших громад, які не враховують усе це у своїх підготовчих розрахунках, коли готуються до опалювального сезону», – сказав Віталій Загайний.

Наступними на засіданні виступили представники Остерської громади. Після доповіді виникло вже інше проблемне питання. Це борги за тепло. Керівництво області натякнуло: якщо борги не будуть вчасно оплачені, опалювальний сезон для таких громад може не розпочатися вчасно.

«Ситуація сама не розсмокчеться. Ви зараз погіршуєте ситуацію з кожним місяцем», – резюмував Загайний.

Цікаво, що на території Чернігівщини є громади, де взагалі в комунальній сфері не користуються газом. Приклад – Деснянська громада. Джерелами тепла там є лише дрова і торфобрикет.

Крім згаданих громад, на зібранні ще доповідали представники Бобровицької, Козелецької, Мринської та Новобасанської громад, викладаючи аналогічні проблеми та статистику.

Загалом такі засідання Віталій Загайний пообіцяв і надалі проводити регулярно, аж до початку опалювального сезону. Наступне запланували зорганізувати приблизно через два тижні.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button