Суспільство

У Чернігові п’яний дебошир «штурмував» блокпост і погрожував військовим

Поки найкращі сини та доньки України віддають свої життя, аби захистити свою країну від ворожих зазіхань на нашу незалежність, ділки в тилу, вважаючи себе кращими за інших і відчуваючи свою безкарність, дозволяють собі плювати на закони, порушуючи їх, і знецінювати внесок усіх, хто наразі ціною життя виборює нашу Перемогу та робить усе можливе заради світлого майбутнього України.

Нещодавно в Чернігові трапився доволі резонансний випадок. Увечері через один із блокпостів на виїзді з Чернігова в напрямку Києва на великій швидкості намагався проїхати позашляховик Porsche Cayenne. Водій пошкодив обидва колеса автівки та з’їхав на узбіччя. Коли до автомобіля наблизилися співробітники поліції та військові Нацгвардії, з позашляховика вийшов чоловік з явними ознаками сп’яніння. На місце події правоохоронці додатково викликали групу реагування патрульної поліції та слідчо-оперативну групу Чернігівського райуправління поліції. У присутності свідків водій відмовився надати документи та категорично відмовився від проходження освідування на стан сп’яніння. Натомість чоловік почав нецензурно висловлюватися на адресу правоохоронців, поводився агресивно, погрожував розправою і штовхав поліцейських. У зв’язку з цим до водія було застосовано спецзасіб – кайданки. Поліцейські встановили особу громадянина (це 41-річний уродженець Чернігова) та склали протокол про його адмінзатримання.

Поліція притягнула водія до відповідальності:

За статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення (керування транспортними засобами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння);

Статтею 126 КУпАП (Керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів на право керування таким транспортним засобом або не пред’явила їх для перевірки);

Статтею 185 КУпАП (Злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, військовослужбовця).

За фактом погроз правоохоронцям відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 345 Кримінального кодексу України (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу), що карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням чи позбавленням волі на строк до трьох років.

Автомобіль правопорушника вилучено та поміщено на штрафмайданчик. Про це повідомляє Головне управління Національної поліції в Чернігівській області.

До нашої редакції також звернувся чоловік, який став свідком цієї цинічної ситуації на одному з блокпостів. Чернігівець зазначає, що порушник, користуючись своїми, мовляв, «зв’язками» та становищем у суспільстві, наразі намагається зам’яти ситуацію. Свідок задля власної безпеки виявив бажання залишитися анонімним:

«14.08.2023 року, орієнтовно о 21:00, водій, керуючий транспортним засобом «Porsche Cayenne», знаходячись у стані алкогольного сп’яніння, виконав наїзд на бетонну частину військового блокпосту. Водій транспортного засобу не зупинився біля блокпосту для передбаченої перевірки документів. Після зіткнення намагався покинути місце ДПТ, але в зв’язку з отриманими пошкодженнями автомобіль не міг продовжувати рух. Працівники поліції, а також військові, що знаходились під час інциденту на цьому блокпосту на чергуванні, затримали правопорушника. Утім, водій відмовився надавати необхідні документи і почав погрожувати, представляючись народним депутатом і погрожуючи своїми знайомствами з представниками високих кабінетів. Протягом трьох годин водій не давав змоги працівникам поліції виконувати свої обов’язки, погрожуючи та намагаючись застосувати фізичну силу, за що отримав підозру за ст. 345 ККУ (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу. – Ред.). Згодом було встановлено, що затриманий – Максим Міщенко», – зазначає чоловік.

Про цього чоловіка та його «діяльність» чимало чернігівців уперше дізналися під час повномасштабного вторгнення. Навесні 2022 року, коли Чернігів перебував у ворожій блокаді, щоденно зазнавав обстрілів, а тисячі містян потребували евакуації, аби вберегти себе та своїх рідних, він евакуйовував із міста… Ні, не людей, які так цього потребували. Чоловік вивозив з оточеного Чернігова дорогі автомобілі.

Свідками цього тоді були як чернігівці, які потребували термінової допомоги, так і місцеві волонтери, які тоді робили все можливе, аби забезпечити людей найнеобхіднішим. Спершу з ним хотіли домовитися, адже здавалось, що в такі темні часи всі єднаються та готові допомагати задля наближення Перемоги. Чоловіку запропонували під час евакуації автомобілів забирати в салони машин людей, яким необхідно було покинути оточений Чернігів. Утім, він відповів відмовою.

Така поведінка зумовила негативну реакцію громадськості, розгорівся скандал, який із часом фігуранту вдалося зам’яти та вийти «сухим із води».

Який розвиток матиме ця ситуація?

І чи вдасться нарешті покарати порушника, який намагається відкараскатися від законного покарання за його протизаконну діяльність? Наразі дебошир робить усе можливе, аби про інцидент, що відбувся на блокпосту, не стало відомо: залякує та погрожує свідкам, намагається перешкоджати діям правоохоронних органів.

Ця ситуація потребує суспільного резонансу, аби її не вдалося закрити без відповідного законного покарання для порушника. Стежимо за ситуацією й обов’язково розкажемо вам фінал цієї історії.

Ще статті по темі

Back to top button