Суспільство

У Чернігові пенсіонери віком від 60 до 79 років навчаються в університеті

У територіальному центрі соціального обслуговування Новозаводського району Чернігівської міської ради університет із вересня 2012 року діє Університет третього віку із двома факультетами: психологічним та здорового способу життя. Навчання тут організоване як у справжньому університеті, відповідно до затвердженого плану. Навчальна група складається із 30 студентів, наймолодшому з яких 60 років, а найстаршому – 79.

«Це підопічні нашого терцентру – люди пенсійного віку й інваліди. В процесі навчання проводяться лекції, тренінги, консультації, практичні зайняття зі здорового способу життя.

У роботі застосовуються елементи арт-терапії, казкотерапії, кінезіотерапії, роботи з метафоричними картками та скандинавська ходьба на свіжому повітрі.

В університеті читають лекції психологічного прямування та спрямовані на отримання здорового способу життя, формування позитивного мислення, життєстверджувальних установок. Вони також стосуються тематики, як правильно харчуватися, як подолати ковід або як не захворіти і жити в умовах карантину. В нашому центрі працюють два психологи, тож вони і читають ці лекції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переможець конкурсу NASA Максим Копистко з Чернігова сподівався, що Ілон Маск подарує квиток на Марс

Ми працюємо з категорією людей, яка виходить на пенсію і втрачає установки, які мали раніше. Адже до пенсії люди жили за звичним графіком, який на пенсії рухнув. І вони не знають, як жити в нових умовах. Тому вся наша робота спрямована на те, щоб люди знайшли себе в нових умовах», – розповіла Христина Шеремет, соціальний працівник відділення денного перебування територіального центру соціального обслуговування Новозаводського району Чернігівської міської ради.

Заліків і іспитів студенти не складають. А під час жорстких обмежень лекції проводили онлайн, виставляли на фейсбук.

«У багатьох студентів є смартфони, ноутбуки та багато хто проходив навчання комп’ютерної грамотності. В нас для цього, на жаль, немає ресурсів, але ми співпрацюємо з дитячою бібліотекою, що на Рокоссовського, і бібліотекою для дорослих імені Коцюбинського. Звісно, це не всі наші студенти комп’ютерно грамотні, але ті, хто освоїли технології, користуються», – зауважила Христина Шеремет.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button