Суспільство

У Чернігові переселенцям безпідставно припиняють виплати

Черніговом прокотилася звістка, що соцзабези припиняють виплати переселенцям, які мають на меті перетнути кордон з окупованою територію. І що посадовці спонукають людей писати заяви про добровільну відмову від виплат, навіть якщо термін перебування на такій території не перевищує визначеного законодавством – до 60 діб.

Йдеться про державну грошову компенсацію безпритульній людині, яка має статус переселенця та винаймає житло в Чернігові: приблизно 400 гривень на дорослу працюючу людину й 880 – на дитину.

— Мені треба було виїхати на окуповану територію на два-три тижні, тож я зателефонувала до соцзабезу порадитися. Працівниця запросила прийти й особисто написати заяву. Краще б я не ходила… Мені надиктували: «Прошу припинити виплачувати мені гроші на термін моєї відсутності»… Я була дуже здивована, за яким правом мене позбавляють коштів? Мені пояснили, що це вимога держави, – розповідає пані Марія (ім’я змінене. – Ред.) – Я перепитала в завідувача відділу, чи заплатять мені за період відсутності та й узагалі чи поновлять виплати. І почула, що грошей за період відсутності не отримаю, а після повернення до Чернігова маю знову звернутися до них, написати заяву на відновлення виплат і вже потім відбудеться засідання комісії, де розглянуть питання виплат. Я, шокована, написала заяву про добровільну відмову.

На гарячій лінії Міністерства у справах переселенців жінку запевнили, що такі рішення неправомірні.

Пані Марія знову звернулася до Управління соцзахисту, щоб відкликати свою заяву та затребувати відповідні постанови, що регламентували б такі дії. Та співробітники соцзабезу так і не пояснили, який пункт і якої постанови свідчить про те, що нетривале перебування на окупованій території є підставою для припинення виплат. Більше того, з’ясувалося, що закон щодо виплат переселенцям у соцзабезах нашого міста взагалі трактують по-різному, і переселенцям краще жити в Новозаводському районі Чернігова…

Цю ситуацію коментує правозахисниця Надія Едієва. Вона допускає, що дії чиновниць можуть бути спричинені законодавчими колізіями – коли немає відповідності між законом про переселенців і постановою про облік.

— Будь-який підзаконний акт має відповідати закону. Наприклад, постанова 509, якою регулюється облік переміщених осіб, мала б бути приведена у відповідність із законом ще на початку квітня цього року. Втім, зміни прийняли лише в червні. Тому й виник увесь хаос із довідками та виплатами. Не було врегульовано, як людина мусить виїжджати та приїжджати з окупованих територій.

Правозахисниця впевнена: призупинення виплат на момент виїзду людину на окуповані території межує зі здоровим глуздом. Тим паче, що є закон і стаття в Конституції, які регламентують вільне пересування людини.

— Внутрішньо переміщеною особою вважається та, яка постійно проживає на території, підконтрольній українській владі. Якщо людина їздить, то навіть у судовому порядку дуже легко довести, що це лише тимчасові переміщення, а не проживання на окупованій території. В законі написано: якщо людина протягом 60 діб не повідомляє письмово про свій виїзд, та 90 діб, якщо її перебування подовжене, тоді її позбавляють виплат. Тому ми радимо завжди писати листи з повідомленням в органи соцзахисту, що на такий-то період людини не буде в Чернігові. Цей лист потім обов‘язково підшиють до справи.

Перевірки того, хто і як перетинав пункти контролю чи кордон, проводить СБУ. Тож якщо хтось це здійснить потайки – все легко перевіриться за поданням органів соцзахисту. Але в будь-якому випадку – відбирати виплати в переселенця за його завчасним повідомленням – перевищення службових повноважень. Оскільки будь-яка перевірка засвідчить: вимога написати заяву про самостійну відмову від виплат немає під собою законодавчих підстав.

Ще статті по темі

Back to top button