Суспільство

У Чернігові поліція за три місяці винесла 70 заборонних приписів домашнім кривдникам

З другої половини вересня 2019 року в Чернігові цілодобово працює мобільна група з реагування на факти домашнього насильства.

Заборонний терміновий припис виноситься у разі існування безпосередньої загрози життю чи здоров’ю постраждалої особи. Його мета – негайно припинити домашнє насильство та не допустити його продовження чи повторного вчинення.

Заборонні приписи обмежують порушника у певних правах. Наприклад, йому можуть заборонити перебувати в одному приміщенні з жертвою домашнього насильства, наближатися до потерпілих, телефонувати їм тощо. І той факт, що агресор є власником житла, на ситуацію не впливає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині чоловіки б’ють жінок, а жінки – чоловіків

Від початку вересня поліцейські склали 82 протоколи за правопорушення у сфері домашнього насильства. Йдеться, зокрема, про вчинення фактів домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання кривдниками термінового заборонного припису або неповідомлення ними про місце свого тимчасового перебування.

За це стаття 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає покарання у вигляді штрафів, громадських робіт або адміністративного арешту на строк до семи діб. Особа, яка упродовж року повторила правопорушення, може отримати адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб.

В одному з випадків поліцейські склали адмінпротокол за невиконання батьками обов’язків щодо виховання дітей (частина 1 статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення). За це законодавство передбачає покарання у вигляді штрафу.

Окрім того, співробітники мобільної групи з реагування на факти домашнього насильства винесли порушникам 70 термінових заборонених приписів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Домашній тиран погрожував сапкою поліцейському

За результатами тримісячної роботи мобільної групи з реагування на факти домашнього насильства було відкрито 29 кримінальних проваджень за статтею «умисне легке тілесне ушкодження» (стаття 125 Кримінального кодексу України). Максимальна санкція покарання – обмеження волі на строк до двох років.

Інколи бувають випадки хибних викликів мобільної групи. Якщо під час виїзду поліцейських інформація про домашнє насильство не підтверджується, правоохоронці складають протокол за частиною 1 статті 183 Кодексу України про адміністративні правопорушення (завідомо неправдивий виклик спеціальних служб), що карається штрафом. Таких протоколів за 3 місяці було складено 5.

У всіх випадках фіксування поліцейськими фактів домашнього насильства, інформація про них передається до соціальних служб.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Сектор комунікації
поліції Чернігівської області 

Ще статті по темі

Back to top button