Суспільство

На Чернігівщині чоловіки б’ють жінок, а жінки – чоловіків

В Україні проблема насильства в сім’ях стоїть дуже гостро. Причому, за словами фахівців, зло переважно ховається в так званих соціально благополучних родинах, де чоловік працює, а дружина – домогосподарка. Тож, на жаль, українська приказка «любить як душу, а трясе як грушу» актуальна і в наш прогресивний час.

Статистика

У І півріччі в Чернігівській області зафіксовано 1413 звернень щодо фактів насильства у сім’ї. Порівняно з аналогічним періодом минулого року, це на 11% менше. Причому, 96% усіх звернень було від жінок.

Проте на пресбрифінгу в Чернігівській облдержадміністрації, який відбувся сьогодні, 14 серпня, фахівці зазначали, що кількість випадків вчинення насильства набагато більша. Бо не всі жертви наважуються розповідати про знущання та звертаються по допомогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Прилуках чоловік зґвалтував вагітну

Відповідно до даних Управління превентивної діяльності Головного управління національної поліції в області, за сім місяців нинішнього року зареєстровано 1121 заяву та повідомлень про домашнє насильство. Серед них 30 – від дітей, 45 – від чоловіків і левова частка – 1046 від представниць прекрасної статі.

За сумною класикою жанру, жінки зазвичай потерпали від чоловічої жорстокості та зневаги. Проте непереливки буває й чоловікам.

«Щодня близько 15-20 повідомлень надходить на службу «102» щодо вчинення домашнього насильства. Чоловіки зазвичай скаржаться на те, що побила дружина, є випадки, що дружина не випускає з дому. А від дітей у середньому на місяць надходить три звернення. Вони розповідають, що батьки не пускають гуляти або що батько б’є матір, чи дід – бабусю, або, наприклад, насильство вчиняє брат. Причому, із 20 звернень за добу 7 не підтверджуються», – розповідає Ольга Панкратова, начальник відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності ГУНП в Чернігівській області.

Примітно, що нині на обліку поліції в області перебувають 1532 домашні тирани, з яких – 22 жінки.

Насильство – не лише побиття

Для вирішення проблеми сімейного насилля в Україні парламент ухвалив Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Завдяки чому було розтлумачено поняття «домашнє насильство» та передбачена відповідальність за злочини проти статевої свободи і недоторканності.

Тож сімейне насильство – широке поняття. І це не тільки побиття когось із членів родини, а психологічний пресинг (образи, приниження, погрози залякування) та економічний утиск (умисне позбавлення житла, їжі, одягу, заборона працювати чи навчатися або, навпаки, примушення до роботи).

Що загрожує кривднику?

Відповідно до законодавчих норм, крім адміністративної чи кримінальної відповідальності, до домашнього тирана можуть бути застосовані спеціальні заходи протидії домашньому насильству: терміновий заборонний припис, обмежувальний припис, взяття на профілактичний облік та проведення з ним профілактичної роботи.

Адміністративна відповідальність передбачає штраф від 170 до 340 гривень, від 30 до 40 годин громадських робіт, адміністративний арешт до 7 діб.

За нормами кримінального законодавства кривднику загрожує таке покарання: громадські роботи на строк від 150 до 240 годин, арешт до 6 місяців, обмеження волі від 2 до 5 років.

Як врятуватися

Якщо ви стали жертвою чи свідком домашнього насильства, треба одразу викликати поліцію за номером «102». Звертатися по допомогу також можна до виконкомів сільських і селищних рад, органів опіки і піклування, установ охорони здоров’я. При цьому головне – не боятися та не жаліти кривдника. Бо психологи стверджують, що слова каяття в катів не щирі, а лють повертається із шаленою силою. Тож, на жаль, випадки, коли кривдник спочатку б’є свою жертву, а потім зрештою вбиває в шаленому нападі, непоодинокі.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button