Суспільство

У Чернігові представлено Музей боротьби за відновлення незалежності України на Чернігівщині

«Музей боротьби за відновлення незалежності України на Чернігівщині», — під такою назвою 19 серпня на вулиці Івана Мазепи, 4 у Чернігові урочисто представлено новий музей до 30-ї річниці незалежності України.

Його відкриття розпочалося з «Козацького маршу», який надихав делегатів Установчого з’їзду Народного Руху у Києві 8-10 вересня 1989 року до боротьби, та пісні «Червона калина» — візитної картки чернігівських патріотів у просвітницькій діяльності 1989-1991 років у виконанні Ганни та Надії ГАЛКОВСЬКИХ і Володимира СТУПАКА.

Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам’ять рухівців—борців за незалежність України у XX cт., які вже відійшли у засвіти.

«Сьогодні ми представляємо першу виставку, яка стане основою постійної експозиції Музею. На ній представлені фотостенди, присвячені культорологічним походам «Дзвін–90» (1990) та «Козацькими шляхами» (липні 1991); а також внесок Чернігівщини у відновлення незалежності України. Вони створені на основі світлин та документів з архіву обласної організації НРУ і приватних колекцій. Музей створюється зусиллями Чернігівської обласної організації Народного Руху України, обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, за сприяння регіонального представництва Північно-Східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті. Також дякуємо за допомогу й сприяння Чернігівській міській раді», — поінформував Сергій ЧЕРНЯКОВ, модератор заходу, борець за незалежність України у XX cт., рухівець, вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

«Ми відкриваємо музей боротьби за відновлення незалежності в приміщенні Руху, яке вже стало історичним. Нагадаю, що воно стало рухівським із лютого 1990 року, після «Ковбасної революції» в Чернігові. Саму тут готувалися походи «Дзвін-90» та «Козацькими шляхами», саме тут 19 серпня 1991 року була підготовлена керівниками і представниками патріотичних організацій області телеграма за підписами Валерія Сарани від Руху і Василя Чепурного від Просвіти проти «ГКЧП» і за незалежність України на адресу Президії Верховної Ради УРСР, тут працював обласний штаб референдуму 1 грудня 1991 року», — зауважив Володимир СТУПАК, борець за незалежність України у XX cт., голова обласних організацій НРУ і УНП 1992-2015 рр., народний депутат України 4-го скликання, депутат Чернігівської міської ради 2006-2010 рр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині замайорів державний прапор на висоті 30 метрів (Фото)

«Ми були молодими, романтичними ідеалістами. Ми вибороли незалежність України. Не все стало так, як ми хотіли, але продовжуємо йти до мети. За світлі мрії треба боротися», — поділився своїми думками Василь ЧЕПУРНИЙ, борець за незалежність України у XX cт., один із засновників і голова Чернігівського обласного Товариства української мови імені Т. Шевченка, один із засновників Чернігівського Руху в 1989 році, кореспондент газети «Голос України». Він поділився спогадами про фотодокументи, представлені у новоствореній експозиції музею.

«Мабуть невипадково, знаково, що саме на день Спаса – Преображення Господнього ми відкриваємо цей музей. Я відчуваю, що у нього є майбутнє. Експозиція показує пережите, як ми здобували незалежність. Показує атмосферу тодішнього піднесення, віри в перемогу добра», — наголосила Надія ГАЛКОВСЬКА, поетеса, авторка тексту знаменитої пісні «Козачка».

«Цей музей своєю експозицією на основі місцевих документів й матеріалів переконливо доводить, що: 1) У 1991 році Український народ здобув, виборов свою незалежність у боротьбі. 2) 24 серпня 1991 року була відновлена українська незалежна державність. Наш земляк Левко Лук’яненко тоді підготував Акт проголошення відновлення незалежності України. Тільки спротив комуністичної фракції «239» змусив патріотів піти на компроміс… 3) Невипадково перші два стенди розповідають про «Дзвін–90» та «Козацькими шляхами». Це важлива частина тієї боротьби за души наших громадян. Ми виграли тоді інформаційну війну з комуністичним тоталітарним режимом, підготували міцний ґрунт для вирішального кроку у здобутті незалежності», — звернув увагу Сергій БУТКО, борець за незалежність України у XX cт., делегат Установчого з’їзду НРУ, регіональний представник Українського інституту національної пам’яті, автор концепції експозиції музею.

«Ідея створення цього музею з’явилася не сьогодні. Ми роками готувалися до її реалізації. Насамперед зібрані документи і матеріали увійшли в чисельні публікації, книги. Серед видань варто назвати збірник документів і матеріалів «Боротьба за незалежність України у 1989–1992 рр.: Чернігівська крайова організація Народного руху України за перебудову. До 20-річчя створення Народного Руху України за перебудову» (2009), довідник «Чернігівщина: 20 років незалежності України» (2011), «Чернігів європейський. Повертаємо історичну пам’ять та справедливість» (2015), «Чернігівщина: 30 років незалежності України. Керівна еліта» (2021) та інші», — підкреслив Сергій СОЛОМАХА, борець за незалежність України у XX cт., один із засновник Чернігівського Руху, депутат Чернігівської міської ради І-го демократичного скликання.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Сергій Горобець,
Український інститут національної пам’яті

Ще статті по темі

Back to top button